Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ICAP
Μελέτη στήριξης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Να στηρίξει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο χώρο των πρώην ΔΕΚΟ επιχειρεί μελέτη της ICAP για τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν το 2004 οι 43 επιχειρήσεις που τοποθετούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, οι επιχειρήσεις αυτές παρουσίασαν μία διττή εικόνα.

Από τη μία πλευρά εμφανίζουν μια σημαντική επενδυτική δραστηριότητα (απαραίτητη για τα σχέδια ξεπουλήματος), η οποία αντανακλά τη σημαντική αύξηση του πάγιου κεφαλαίου, που το εξεταζόμενο έτος είναι κατά πολύ υψηλότερη των αντίστοιχων επιδόσεων τις οποίες εμφανίζουν οι 20.720 επιχειρήσεις (με τη μορφή των ΑΕ και ΕΠΕ) του ιδιωτικού τομέα. Ετσι, τα συνολικά τους κεφάλαια και οι πωλήσεις το 2004 εμφάνισαν σημαντική αύξηση, κατά 11,3%. Η αρνητική - κατά την άποψη της μελέτης - πλευρά των 43 αυτών επιχειρήσεων είναι τα οικονομικά τους αποτελέσματα, καθώς το 2004 εμφάνισαν στο σύνολο ζημιές 352 εκατ. ευρώ, ενώ το 2003 είχαν κέρδη 22 εκατ. ευρώ.

Αρα το συμπέρασμα στο οποίο ...συνολικά θα μπορούσε να καταλήξει όποιος διαβάζει «ενιαία» τα σχετικά στοιχεία, είναι ότι οι καλές αυτές επιχειρήσεις, από άποψη ισχύος και επενδύσεων, υστερούν σε κερδοφορία και άρα η ιδιωτικοποίησή τους προβάλλει ως λύση αντιμετώπισης της παθογένειάς τους... Βέβαια, οποιαδήποτε τέτοια αναφορά εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνη για το περιεχόμενό της είναι και εντελώς ατεκμηρίωτη, αφού η προσεκτικότερη μελέτη των σχετικών στοιχείων δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία ακόμα και των επιχειρήσεων αυτών, όπως τις έχουν καταντήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι κερδοφόρες. Ετσι, αν από το σχετικό πίνακα των αποτελεσμάτων αφαιρεθούν μόνο οι συγκοινωνιακοί φορείς (ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, τραμ, Προαστιακός), που έχουν σύνολο ζημιών 1,03 δισ. ευρώ, το αποτέλεσμα για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι κέρδη ύψους 678 εκατ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ