Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Η κερδοφορία απαιτεί ... ανατιμήσεις

Ο νέος πρόεδρος της Επιχείρησης, Κ. Κυριακόπουλος, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του στο θέμα των τιμολογίων

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκη, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, περί «απογείωσης» της ΔΕΗ από το 2006, όπου έκανε σαφές ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι θεμελιώδες ζήτημα, ο νέος πρόεδρός της, Κ. Κυριακόπουλος, επανήλθε στο προσφιλές θέμα του προκατόχου του, Γ. Παλαιοκρασσά: Τις αυξήσεις των τιμολογίων. Ενα θέμα για το οποίο κανένας αρμόδιος δεν είχε ...παραπονεθεί. Ο νέος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στα «Νέα» χτες, δηλώνει απαντώντας στο ερώτημα εάν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: «Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και η ανταγωνιστικότητα συνεπάγονται την ανάλογη προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της Επιχείρησης»!

Πρόκειται για την ίδια «ανταγωνιστικότητα» που διαφήμιζε η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία υποτίθεται ότι θα ...μείωνε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, και μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε και επιμένει ότι ο «ανταγωνισμός» τους μόνο νέα οικονομικά και άλλα δεινά θα φέρει στους εργαζόμενους.

Ο Κ. Κυριακόπουλος προσθέτει εξάλλου ότι «η ΔΕΗ, ως ανώνυμη εταιρία, έχει υποχρέωση να προστατεύει την κερδοφορία της». Μια κερδοφορία που μειώθηκε αισθητά το 2005 - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταγράφτηκαν σημαντικά κέρδη - «προκαλώντας» τους διευθύνοντες να αναπληρώσουν δεκάδες εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και εξαιτίας της αύξησης του πετρελαίου. Ο καλύτερος, κατά τη γνώμη τους, τρόπος για να αυξηθούν εκ νέου τα κέρδη, και πάντως ο πιο εύκολος, είναι η αύξηση των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ προσθέτει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Επιχείρησης σήμερα είναι ότι «εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως δημόσια επιχείρηση, σε κάποιους τομείς με κλασικό μονοπωλιακό χαρακτήρα»!!!

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΔΕΗ στο νέο, «απελευθερωμένο» πλαίσιο της αγοράς Ενέργειας. Είναι δεδομένο ότι οι επίδοξοι ανταγωνιστές της:

  • Είτε θα εκμεταλλευτούν την υπέρμετρη αύξηση της τιμής από τη ΔΕΗ για να προσφέρουν οι ίδιοι «καλύτερες» τιμές κερδίζοντας επίσης αστρονομικά ποσά
  • Είτε θα την ακολουθήσουν στην άνοδο εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις με τις οποίες είναι υποχρεωτική και σε μεγαλύτερη τιμή η αγορά ηλεκτρισμού από αυτούς, υπό προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιώτες θα είναι κερδισμένοι, αντίστοιχα και η ΔΕΗ. Μόνο οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα βάλουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ