Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραδίδουν στους ιδιώτες και τη ΔΕΘ

Ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Δημοτικής Κίνησης στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΔΕΘ

Με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποφάσισε να προωθήσει η Διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ την ανάπλαση της έκτασης της Εκθεσης, παραδίδοντας έτσι στο κεφάλαιο ένα από τα καλύτερα φιλέτα της πόλης. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Δημήτρης Μπακατσέλος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το σχετικό νόμο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ - προωθεί την εκμετάλλευση ενός μεγάλου και ιδιαίτερα ζωτικού κομματιού της Θεσσαλονίκης ερήμην των φορέων της πόλης, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ακόμα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος έσπευσε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια μικρομεσαίων εμπόρων και καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου της πόλης δηλώνοντας - τουλάχιστον στα λόγια - ότι είναι αντίθετος με την οποιαδήποτε «αξιοποίηση» των 180 στρεμμάτων (έκταση ανάπλασης). Κάτι τέτοιο, είπε, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα του εμπορικού κέντρου, και γι' αυτό το λόγο συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 19 Γενάρη. Σε σχετική δήλωση ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» υπογράμμισε ότι η Δημοτική Κίνηση θα δώσει μάχη αντίστασης στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της περιουσίας του λαού της Θεσσαλονίκης.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ ΑΕ κατατέθηκε πρόσφατα στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης ότι η χρηματοδότηση ολόκληρης της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ ΑΕ και της σύνδεσής της με τα δίκτυα της πόλης ανέρχεται στα 203,9 εκατομμύρια ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνονται τα έργα υπόγειας σύνδεσης των χώρων με τις δύο στάσεις του Μετρό και οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου.

Η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός έγιναν με το ...«όραμα» να είναι και να παραμείνει η Θεσσαλονίκη «εκθεσιούπολη και συνεδριούπολη», και με στόχο το προσφερόμενο πακέτο μελέτης να είναι θελκτικό για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, προτείνεται η ανάπλαση να διαμορφώσει χώρο, που περιλαμβάνει: εκθεσιακούς χώρους 58.500 τ.μ, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, χώρους γραφείων, χώρους λιανικού εμπορίου (στον κόμβο του μετρό), πολυχώρο - εστίαση - θεάματα, σταθμό αυτοκινήτων 3.380 επιπλέον θέσεων (2.880 υπόγειες και 500 υπέργειες θέσεις) και ξενοδοχείο (δέσμευση χώρου). Ενώ παραμένουν, όπως έχουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο - ΣΚΙΒ, ο Πύργος του ΟΤΕ, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο Σταθμός αυτοκινήτων ΣΚΙΒ (420 υπόγειες θέσεις), περίπτερα που ανακαινίστηκαν πρόσφατα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πραγματικό δίλημμα: Αξιοποίηση για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών ή για τα επιχειρηματικά συμφέροντα; (2021-02-19 00:00:00.0)
Η εκθεσιακή πολιτική δεν είναι πανάκεια (2009-09-10 00:00:00.0)
Τα δίνει όλα στους ιδιώτες (2005-11-15 00:00:00.0)
Να αποκατασταθεί ο ιδρυτικός χαρακτήρας του (2002-06-05 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» λιμάνια και ΔΕΘ (2000-05-26 00:00:00.0)
"Πρώτη" της ιδιωτικοποίησης (1999-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ