Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στο «σφυρί» λιμάνια και ΔΕΘ

Με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι τις αρχές του Ιούνη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στους ιδιώτες τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας και τη ΔΕΘ

Τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη Διεθνή Εκθεση θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ετοιμάζεται να ξεπουλήσει άμεσα σε ιδιωτικά συμφέροντα, με αδιαφανείς μάλιστα - ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια - διαδικασίες. Ετσι, για τη ΔΕΘ προβλέπεται η παραχώρηση σε ιδιώτη ενός ποσοστού μετοχών 20 - 30%, ο οποίος, με το μειοψηφικό αυτό ποσοστό, θα αναλάβει και το μάνατζμεντ (τη διοίκηση). Διαδικασία, δηλαδή, η οποία «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να παραδώσει τη ΔΕΘ.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκαν χτες δύο συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή στην πρώτη (με θέμα την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών) και με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη (για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ) στη δεύτερη.

Σε δύο ανεπίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσε μετά τις συσκέψεις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Για τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίησή του κατά τα πρότυπα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. θα δημιουργηθεί δηλαδή μία θυγατρική εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστεί η ακίνητη περιουσία της ΔΕΘ - Helexpo και στη συνέχεια η Ανώνυμη Εταιρία που θα έχει την εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση αρχικά μιλούσε για εισαγωγή, σε πρώτη φάση, στο Χρηματιστήριο του 25% των μετοχών του ΟΛΠ, και αύξηση του ποσοστού του τα επόμενα χρόνια.

Για τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το σχήμα μετοχοποίησης προβλέπεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές Ιούνη, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγουν οι πολυπληθείς σύμβουλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της ιδιωτικοποίησης του πρώτου λιμανιού της χώρας. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», η έκθεση που συνέταξαν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης προβλέπει τη δημιουργία τριών οργανωτικών μονάδων, του επιβατικού λιμένα, της μονάδας διαχείρισης χωρών και τέλος του εμπορικού λιμένα. Οι τρεις μονάδες θα αναλάβουν τη διαχείριση του συνόλου των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και δύνανται να μετεξελιχθούν σε αυτόνομες θυγατρικές εταιρίες της ΟΛΠ Α.Ε. Οι θυγατρικές θα μπορούν επίσης να συνεργάζονται με ιδιώτες με διάφορες μορφές (εκμισθώσεις, κοινές εταιρικές κοινοπραξίες, παραχωρήσεις κλπ). Στο στόχαστρο των ιδιωτών βρίσκεται επίσης και το Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ.

Σε νέο σκάνδαλο - ακόμα και με τα κυβερνητικά κριτήρια περί ιδιωτικοποιήσεων - εξελίσσεται η νέα επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ Helexpo . Οπως αναφέρεται στη σχετική ανεπίσημη υπουργική ανακοίνωση, στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, ενώ το τελικό σχήμα θα οριστικοποιηθεί στις αρχές Ιούνη, αφού προηγηθεί η έρευνα και η εισήγηση του συμβούλου (ΕΤΕΒΑ)... Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «από το ποσοστό που κατέχει σήμερα το δημόσιο (100%), μέχρι 45% θα παραχωρηθεί στη ΔΕΘ, ποσοστό της τάξης του 20% έως 30% στον ιδιώτη που θα έχει και το μάνατζμεντ, ενώ το υπόλοιπο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας». Με λίγα δηλαδή λόγια ετοιμάζονται να παραδώσουν τη ΔΕΘ σε ιδιώτη ή ιδιώτες, οι οποίοι κατέχοντας μειοψηφικό πακέτο μετοχών, θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε, προτάσεις είχαν υποβάλει οι μεγαλοεκδότες Λαμπράκης, Μπόμπολας και Τεγόπουλος, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπακατσέλος( πρώτη πρόταση), ο Κυριακού (Αντέννα TV) σε συνεργασία με αμερικανική εταιρία και η επίσης αμερικανική εκθεσιακή εταιρία «Ζίλκα» στην οποία συμμετείχαν η Τράπεζα Πειραιώς κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ