Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Νωρίτερα λόγω... ακρίβειας

Νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί θα αρχίσουν τελικά οι θερινές εκπτώσεις, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις, τόσο εξαιτίας της ανόδου των τιμών των υγρών καυσίμων, όσο και εξαιτίας των προθέσεων μιας σειράς επαγγελματικών κλάδων και επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Ετσι, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που εξέδωσε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη, οι θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Ιούλη -αντί για 10 που είχε ειπωθεί προ ημερών- και θα λήξουν στις 31 Αυγούστου. Με την ίδια απόφαση προβλέπεται η απαγόρευση της διενέργειας προσφορών είκοσι μέρες πριν και είκοσι μέρες μετά τις εκπτώσεις, καθώς και η επιβολή προστίμου για τους παραβάτες της νομοθεσίας που μπορεί να φτάνει μέχρι και 0,5% των ακαθάριστων εσόδων του παραβάτη και το 3% σε περίπτωση υποτροπής.

Η κυβέρνηση προχωρά στην εξαγγελία για έναρξη των εκπτώσεων μια βδομάδα νωρίτερα, μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που είναι ορατός μετά τις συνεχόμενες επί πέντε βδομάδες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων και του δολαρίου, που δημιουργεί προσδοκίες στους επιχειρηματίες για αυξήσεις στα προϊόντα.

Σ' αυτά τα πλαίσια ήδη μια σειρά από βιομηχανίες έχουν στα σκαριά αυξήσεις. Ηδη, μεγάλη εταιρία αναψυκτικών προχώρησε σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της κατά 2% -μετά από έκκληση του υπουργείου Ανάπτυξης να περιορίσει τις αρχικές αυξήσεις της τάξης του 4,5% που ετοίμαζε - τις οποίες απέδωσε στην αύξηση του κόστους συσκευασίας. Παράλληλα, οι φαρμακοβιομήχανοι δεν κρύβουν τις αξιώσεις τους για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων κατά 6% - 7% και για «απελευθέρωση» του τρόπου τιμολόγησης των εισαγομένων φαρμάκων, ενώ ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων στα ασφάλιστρα των οχημάτων και οι ασφαλιστικές εταιρίες. Επίσης, αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, καθώς και οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ