Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Αυξήσεις - «φωτιά» μέχρι και 30%

Πολύ μεγάλες αυξήσεις, μέχρι και 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με βάση τις οποίες προσδιορίζεται η φορολογία μεταβιβάσεων, ανακοίνωσε για τις αρχές του 2001 το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του ίδιου υπουργείου, οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας (ΑΕ και ΕΠΕ), οι οποίες κατέχουν ακίνητη περιουσία εκατοντάδων δισ. δραχμών, πλήρωσαν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 εκατομμύριο δραχμές η κάθε μία... Μια ακόμη απόδειξη ότι ο πολυσυζητημένος φόρος που έχει προβληθεί από το 1996 από την κυβέρνηση, σαν προσπάθεια φορολόγησης των «εχόντων και κατεχόντων», αποδείχτηκε τελικά φιάσκο. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 200.000, κάτι που επιβεβαιώνει ότι πολλοί φορολογούμενοι με χρεωστικό υπόλοιπο θα χάσουν το δικαίωμα καταβολής του φόρου σε τρεις δόσεις, επειδή θα καθυστερήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών τους σημειωμάτων.

Αυξήσεις - «φωτιά»

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη , οι επιτροπές του υπουργείου που επεξεργάζονται τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους μέσα στο 2000 και οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2001. Οσο για τις αυξήσεις που θα επιβληθούν, αυτές κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των αγοραίων τιμών και η αναπροσαρμογή μπορεί να φτάσει μέχρι και 20%-30%. Ανέφερε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις (σεισμόπληκτες) εξετάζεται μείωση των τιμών των αντικειμενικών τιμών από τα σημερινά τους επίπεδα, αλλά αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σαν κερασάκι στην τούρτα. Με δεδομένο ότι οι τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων χρησιμοποιούνται σαν βάση για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των προς μεταβίβαση (αγοραπωλησίες) ακινήτων, καθώς και στις περιπτώσεις των κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κλπ., είναι εμφανές ότι οι μεγάλες αυτές αυξήσεις γίνονται για λόγους φοροεισπρακτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχετικό νόμο, οι τιμές των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί στις αρχές του 2000, κάτι που δεν έγινε επειδή η κυβέρνηση είχε προσανατολιστεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και φοβήθηκε απώλειες ψήφων...

Σε ό,τι αφορά το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας των ΑΕ και ΕΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε σύνολο 11.704 επιχειρήσεων που υπέβαλαν δηλώσεις βεβαιώθηκαν φόροι 11,7 δισ. δραχμών. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, για κάθε επιχείρηση προκύπτει φόρος λιγότερο από 1 εκατ. δραχμές, κάτι που αποδεικνύει την αποτυχία του σχετικού νόμου, ο οποίος τόση συζήτηση είχε προκαλέσει στην αρχή της εφαρμογής του. Από τα αναλυτικά μάλιστα στοιχεία προκύπτει ότι φόρος βεβαιώθηκε μόνο σε 4.260 επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 7.444 επιχειρήσεις απαλλάχτηκαν από το σχετικό φόρο, ενώ υπήρξε και επιστροφή φόρου 6,8 δισ. δραχμών.

Στον τομέα του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 24/5/2000, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1,4 τρισ. δραχμών και εισπράχθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή 525,9 δισ. δραχμές. Συνολικά υποβλήθηκαν 139.345 φορολογικές δηλώσεις Νομικών Προσώπων, από τις οποίες οι 23.756 αφορούν Ανώνυμες Εταιρίες, οι 16.224 ΕΠΕ, οι 63.514 ΟΕ, οι 9.028 ΕΕ και οι λοιπές 26.823. Στις 23.756 Ανώνυμες Εταιρίες βεβαιώθηκαν φόροι 1,15 τρισ. δραχμών και εισπράχθηκαν 453,1 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, αυξάνεται από τις 250.000 στις 500.000 δραχμές η επιστροφή φόρου φυσικών προσώπων, χωρίς να χρειάζεται επανέλεγχος από τις φορολογικές αρχές. Τέλος, όσοι φορολογούμενοι έχουν φέτος επιστροφή φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο) θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και σαν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, στην περίπτωση βέβαια που δεν έχει άλλες οφειλές προς το δημόσιο. Η ενημερότητα αυτή ισχύει για είσπραξη χρημάτων μέχρι τις 3/9/2000 και για κάθε νόμιμη χρήση πλην της είσπραξης χρημάτων μέχρι 3/11/2000. Αλλη καινοτομία που προωθείται είναι η αναγραφή στο εκκαθαριστικό σημείωμα και των στοιχείων του ΙΧ αυτοκινήτου, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν επιβεβαιωτικό στοιχείο στις συναλλαγές του φορολογούμενου με το δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ