Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φτωχότερο» το ελληνικό βιβλίο

Πέθανε και κηδεύτηκε ο Γιάννης Γκοβόστης

Μεγάλη απώλεια για το ελληνικό προοδευτικό βιβλίο αποτελεί ο θάνατος του γνωστού εκδότη Γιάννη Γκοβόστη, που έχασε την Κυριακή τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Γιάννης Γκοβόστης ήταν ένας από τους τελευταίους, ίσως, της μεταπολεμικής γενιάς των αληθινά και βαθιά προοδευτικών εκδοτών, οι οποίοι, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επέμεναν να θεωρούν το βιβλίο ως μέσο πνευματικής καλλιέργειας και όχι ως «πλεονέκτημα» κερδοσκοπίας. Η κηδεία του έγινε χτες από το Α΄ Νεκροταφείο.

Μεγαλωμένος κυριολεκτικά μέσα στα βιβλία, ο Γ. Γκοβόστης (γεννημένος το 1934) ανέλαβε το 1958 τα «ηνία» του ιστορικού εκδοτικού που ίδρυσε ο αριστερών ιδεών πατέρας του, Κώστας, το 1926. Το εκδοτικό του Κώστα Γκοβόστη έπαιξε πρωτοπόρο και τεράστιο ρόλο στην προβολή και διακίνηση των προοδευτικών ιδεών μέσα από την ξένη και ελληνική γραμματεία - ποίηση, πεζογραφία, παγκόσμια δραματουργία, ιστορία, κλπ. Εγινε φιλόξενη «εστία» όχι μόνο του ποιοτικού και προοδευτικού βιβλίου, αλλά και των παραγκωνισμένων και κυνηγημένων Ελλήνων δημιουργών. Χαρακτηριστικότερο περί αυτού γεγονός είναι ότι στου Γκοβόστη βρήκε δουλιά ως διορθωτής των εκδιδόμενων βιβλίων ο βασανισμένος από τη φτώχεια, τη φυματίωση και τις διώξεις κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος, στις δεκαετίες του '30 και του '40. Σ' αυτό το εκδοτικό βρήκαν δουλιά ως μεταφραστές σπουδαίοι αριστεροί ποιητές και πεζογράφοι μας. Σ' αυτό πολλοί από αυτούς εξέδωσαν βιβλία τους.

Σ' αυτό το ιδεολογοπνευματικό «κλίμα» μεγάλωσε από παιδί ο Γιάννης Γκοβόστης, ζώντας με μορφές των γραμμάτων μας στο βιβλιοπωλείο-φιλολογικό-πολιτικό στέκι, που δημιούργησε ο πατέρας του. Και αυτήν την παράδοση συνέχισε και ο ίδιος με τον αδερφό του Φραγκίσκο, εκδίδοντας βιβλία, όπως τα «Απαντα» του Ντοστογιέφσκι, άλλα κλασικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και βιβλία των Δ. Χατζή, Μ. Λουντέμη, Αρη Αλεξάνδρου, κ.ά.

Μεταξύ των συνεργατών του εκδοτικού ήταν πολλές προσωπικότητες της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αναφέρουμε μερικούς μόνο: Μ. Καραγάτσης, Αιμ. Χουρμούζιος, Κοσμάς Πολίτης, Δ. Γληνός, Α. Σικελιανός, Α. Εμπειρίκος, Ο. Ελύτης, Γ. Κορδάτος, Ν. Εγγονόπουλος, Ελ. Αλεξίου.

Οι εκδόσεις Γκοβόστη, έχοντας παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής προοδευτικής λογοτεχνίας, τα τελευταία χρόνια έθεσαν σε κυκλοφορία ένα σημαντικό περιοδικό, τα «Θέματα Λογοτεχνίας», με στόχο να μελετηθούν τα σύγχρονα λογοτεχνικά μας πράγματα. Σημειώνουμε ότι εδώ και μερικά χρόνια ο οίκος και η πλούσια πνευματική κληρονομιά του πέρασαν στα χέρια του γιου του αξέχαστου Γιάννη, του Κώστα Γκοβόστη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ