Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Εργαλείο πριμοδότησης για ... μεγάλες επιχειρήσεις!

Υπογράφηκε χτες η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού. Πρόκειται για πρόγραμμα που εντάσσεται στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000 - 2006, με συνολικό ύψος επιχορήγησης 210 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, μόνο κατ' όνομα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν αποδεκτό τον ορισμό της ΕΕ για τα κριτήρια που χαρακτηρίζεται μία επιχείρηση μικρομεσαία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, μικρομεσαία θεωρείται μία επιχείρηση με ετήσιο κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ, που δύναται να απασχολεί έως και 249 εργαζόμενους...

Υπάρχουν βέβαια και δύο υποκατηγορίες του γενικού αυτού ορισμού, όπου γίνεται λόγος για:

  • μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ και έως 49 απασχολούμενους
  • πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 9 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ.

Ομως, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας δεν υπάρχει διευκρίνιση για τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, πέραν του γενικού ορισμού περί μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μεγάλες - για τα ελληνικά δεδομένα - επιχειρήσεις, ενώ αφήνει «απ' έξω» τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πέραν τούτου - κάτι που προκύπτει και από τη σχετική εμπειρία των δύο προηγούμενων προγραμμάτων - πολλές επιχειρήσεις αποφεύγουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της εμπλοκής των τραπεζών στην αξιολόγηση των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε τρεις ενότητες: α) Αττική (πλην των νήσων και της Επαρχίας Τροιζηνίας) και της Θεσσαλονίκης. β) Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα. γ) Ολες οι υπόλοιπες περιφέρειες. Το δε ύψος της επιχορήγησης, ανάλογα με την περιφέρεια διαμορφώνεται από 43% (πρώτη ενότητα) έως και 50% (τρίτη ενότητα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ