Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαγοράζουν γερουσιαστές και αγοράζουν ... νόμους

Η «υπόθεση Αμπράμοφ» συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Ο ρόλος των «λόμπις» στη χειραγώγηση του πολιτικού συστήματος από τις πολυεθνικές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «υπόθεση Αμπράμοφ», ή «σκάνδαλο Αμπράμοφ» απειλεί να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, αφού σε πολλές εφημερίδες συσχετίζεται με το τραπεζικό σκάνδαλο του 1992, όταν 77 μέλη του Κογκρέσου παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν. Από τις μέχρι τώρα έρευνες στην «υπόθεση Αμπράμοφ» προκύπτει η εμπλοκή τουλάχιστον 20 μελών του Κογκρέσου και πολλών συμβούλων τους.

Ετσι, ή αλλιώς, η υπόθεση αυτή φέρνει στο φως τους μηχανισμούς χειραγώγησης του πολιτικού συστήματος από τις πολυεθνικές, οι οποίες, εξαγοράζοντας βουλευτές, γερουσιαστές και κυβερνητικούς παράγοντες, αγοράζουν (κυριολεκτικά) νόμους και επικερδείς συμφωνίες για προμήθειες και έργα. Ενας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς είναι τα «λόμπις».

Τα «λόμπις», ή «ομάδες συμφερόντων», ή «ομάδες πίεσης» συγκροτούνται από δικηγόρους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, επιστήμονες και αναλαμβάνουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ των επιχειρήσεων, ή άλλων οργανωμένων «συμφερόντων» και των βουλευτών, ή των υπουργών, για να πετύχουν την ψήφιση νόμων, ή αποφάσεων που ευνοούν τα «συμφέροντα» που εκπροσωπούν. Σημειωτέον ότι τα «λόμπις» είναι καθιερωμένος, με νόμο, θεσμός της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ. Ετσι, έχουμε το «λόμπι» της «Τζένεραλ Μότορς», ή της «Λόκχιντ», το «πετρελαϊκό λόμπι», ή το «εβραϊκό λόμπι», το «τουρκικό λόμπι» κ.ά.

Ο Τζακ Αμπράμοφ ήταν ένας από τους πιο γνωστούς «λομπίστες». Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δραστηριοποιούνταν ως εκπρόσωπος διάφορων γνωστών πολυεθνικών επιχειρήσεων και είχε επαφές με ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου, της Γερουσίας, ακόμα και του Λευκού Οίκου. Μπορούσε να κλείσει ακόμα και συναντήσεις ξένων πολιτικών ηγετών με τον Πρόεδρο Μπους, όπως στην περίπτωση του προέδρου του μικρού αφρικανικού κράτους της Γκαμπόν, ο οποίος συναντήθηκε το Μάη του 2004 με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με τη «μεσολάβηση» του Αμπράμοφ. Γι' αυτή τη «μεσολάβηση» ο Αμπράμοφ πήρε από τον Αφρικανό ηγέτη το ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να είναι γνωστό πώς τα διέθεσε για να κλείσει τη συνάντηση.

Φυσικά, το κύριο μέσο «πίεσης» των «λόμπις» στους πολιτικούς είναι το χρήμα. Συνήθως, για να αποφεύγονται νομικές παρενέργειες, ο χρηματισμός γίνεται με τη μορφή της ενίσχυσης του εκλογικού ταμείου του γερουσιαστή, του βουλευτή, ή του υπουργού. Αυτό έκανε και ο Αμπράμοφ, ο οποίος για λογαριασμό των επιχειρήσεων που εκπροσωπούσε, εμφανιζόταν ως γενναιόδωρος χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας πολλών γνωστών Αμερικανών πολιτικών. Μεταξύ των «ευνοουμένων», ο Πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Τσένι, στο ταμείο των οποίων ο Αμπράμοφ κατέθεσε 100.000 δολάρια για τις εκλογές του 2004.

Ανάλογα χρηματικά ποσά κατέθεσε ο Αμπράμοφ στα ταμεία του Τομ Ντελέι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, του Ντέιβιντ Σαφάβιαν, επικεφαλής του τομέα προμηθειών στο Λευκό Οίκο, του γερουσιαστή Ρόμπερτ Νέι, του Ραλφ Ριντ, προέδρου της επιτροπής της διαχείρισης του Λευκού Οίκου.

Και αυτά μόνο για αρχή, αφού ο Αμπράμοφ δέχτηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές και να αποκαλύψει και άλλες υποθέσεις χρηματισμού, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του για άλλα εγκλήματα που διέπραξε όπως η φοροδιαφυγή, ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» και απάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεις στη δίκη Τραμπ (2020-01-23 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ ο τομεάρχης της ΝΔ (2017-11-28 00:00:00.0)
Μπερδεύεται το «κουβάρι» των ερευνών σε βάρος συμβούλων του Προέδρου (2017-11-04 00:00:00.0)
Πρώην στρατηγός ο νέος προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο (2017-08-01 00:00:00.0)
«Ανακόλουθο» το Κογκρέσο (2003-11-15 00:00:00.0)
Δε θα φύγουν ...σύντομα οι Αμερικανοί (2000-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ