Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - 5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Σχέδιο απομάκρυνσης των φτωχών

Αμερικανοίτης Ν. Ορλεάνης διαδήλωσαν αυτή τη βδομάδα ενάντια στο σχέδιο κατεδαφίσεων

Associated Press

Αμερικανοίτης Ν. Ορλεάνης διαδήλωσαν αυτή τη βδομάδα ενάντια στο σχέδιο κατεδαφίσεων
Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι στην πολιτεία της Λουιζιάνα, πέντε μήνες μετά την τραγωδία του τυφώνα «Κατρίνα». Κάποιοι θεωρούνται ότι έλιωσαν, κάποιοι ότι παρασύρθηκαν από τα νερά, κάποιοι ίσως ότι ζουν κάπου αλλά δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη τους. Πίσω τους οικογένειες και φίλοι τούς αναζητούν εναγωνίως, αν και επισήμως η έρευνα για την ανεύρεση έχει σταματήσει εδώ και μήνες.

Ομως, τελικά, ίσως αυτοί που έφυγαν να είναι πιο τυχεροί. Οι εναπομείναντες ζουν τον εφιάλτη να βλέπουν κάθε μέρα τον κυκλώνα να τους καταδιώκει. Τα ερείπια στις φτωχογειτονιές παραμένουν ζωντανά μνημεία της εγκατάλειψης της κεντρικής εξουσίας.

Πρόσφατα ο ηγέτης του Εθνους του Ισλάμ, Λουίς Φάρακαν, σε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για «συνωμοσία των αρχών ώστε να εξοντώσουν το μαύρο πληθυσμό», υπονοώντας ότι επίτηδες οι αρχές της πόλης έσπασαν τα φράγματα της περιοχής 9th Ward, της πιο φτωχής και μαύρης συνοικίας της πόλης, ώστε να «εξαφανιστεί κάτω από το νερό». Ερωτώμενος λίγες ημέρες αργότερα ο πολύ γνωστός Μαύρος σκηνοθέτης Σπάικ Λι για τη θεωρία συνωμοσίας που διατύπωσε ο Λουίς Φάρακαν και χωρίς να την απορρίπτει, έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων: «Η αμερικανική κυβέρνηση συνηθίζει ανάλογα σχέδια» ...«αν και στην περίπτωση της Νέας Ορλεάνης δε χρειάστηκε ίσως να το πράξει» ...«ήταν μία καταστροφή που προήλθε από την εσκεμμένη εγκατάλειψη, περιθωριοποίησή τους και τη φτώχεια».

Μία φτώχεια που δεν είναι πλέον επιθυμητή στη Νέα Ορλεάνη που επιζητούν να αναδυθεί μέσα από τα ερείπια. Εξάλλου τα «κοράκια» των ιδιωτικών εταιριών ήταν τα πρώτα που προσέτρεξαν να αρπάξουν τη λεία. Από την άλλη πλευρά, το πολύ προβεβλημένο στέλεχος των Δημοκρατικών, Μαύρος δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, αφού πρώτα καλωσόρισε τις εταιρίες, κατόπιν ανακοίνωσε απολύσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ το Νοέμβρη, δύο μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα», με άνωθεν εντολή σταμάτησε να πληρώνει τη διαμονή σε διάφορα ξενοδοχεία περισσοτέρων από 50.000 ανθρώπων που παρέμεναν άστεγοι.

Τώρα, ο δήμαρχος με αφορμή τη συμπλήρωση των 5 μηνών και της επίσκεψης του Τζορτζ Ου. Μπους στην πληγείσα πόλη, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή «Φέρτε τη Νέα Ορλεάνη Πίσω», που τη δημιούργησε ο ίδιος, έχει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης. Βάσει του σχεδίου, οι κάτοικοι των πιο πληγεισών περιοχών, δηλαδή των φτωχών περιοχών, δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής στις κατοικίες τους, αν δεν αποδείξουν ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» της γειτονιάς τους, δηλαδή περισσότερο από το 50%, σχεδιάζουν επίσης να επιστρέψουν και να την ανοικοδομήσουν. Οι γειτονιές που αποτύχουν να το αποδείξουν είτε θα συρρικνωθούν είτε θα ισοπεδωθούν προς... τέρψιν των κατασκευαστικών εταιριών.


Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε συναγερμό για το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊρίν» (2011-08-27 00:00:00.0)
Η ζωή κάτω από τα νερά (2008-08-29 00:00:00.0)
Ανοιχτές οι πληγές του «Κατρίνα» (2006-12-30 00:00:00.0)
Πίσω από τα συρματοπλέγματα (2005-09-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-09-07 00:00:00.0)
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ οι τραγικές συνέπειες (2005-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ