Κυριακή 29 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός

Τα σημαντικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο νησί της Λήμνου από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, είναι απόρροια των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωσή της, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

Οπως τονίζεται, ο κρατικός μηχανισμός, οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, «πιάστηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί, παρόλο που υπήρχε η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και παρόλο που οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ήταν έγκαιρες». Παρ' όλα αυτά, όμως, «δεν αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία των κατοίκων του νησιού, από τις συχνές και πολύωρες διακοπές ρεύματος, από την έλλειψη νερού, από την καθυστέρηση στον εκχιονισμό κεντρικών δρόμων μέσα στη Μύρινα και μέσα στα χωριά του νησιού».

Οι πολύωρες διακοπές ρεύματος - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κατάλληλης υποδομής και επαρκούς προσωπικού. «Κύρια αιτία είναι το σταδιακό ξεπούλημα της ΔΕΗ στους ιδιώτες, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σοβαρά προβλήματα, με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, άρχισαν από τότε που η συντήρηση του εξωτερικού δικτύου δόθηκε σε ιδιώτη εργολάβο».

Σοβαρές, όμως, είναι και οι ευθύνες των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών, που δε διεκδίκησαν δυναμικά περισσότερα εκχιονιστικά μηχανήματα, παραμέλησαν ακόμη και τη συντήρηση της γεννήτριας στο κεντρικό αντλιοστάσιο της Μύρινας και δε διέθεταν την απαιτούμενη ποσότητα αλατιού για τον καθαρισμό των κεντρικών δρόμων.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση του αλατιού, για ακόμη μια φορά, «έρχεται στην επικαιρότητα η πρόταση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας για εκμετάλλευση της αλυκής». Πρόταση, που δεν υλοποιήθηκε από τις νομαρχιακές αρχές των τελευταίων χρόνων, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις.

«Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών - τονίζεται σε άλλο σημείο - απέδειξε και την ανικανότητα του ιδιωτικού τομέα γενικότερα να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες, αφού μοναδικός σκοπός τους είναι το κέρδος». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των βλαβών στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η ακινητοποίηση των λεωφορείων από τους ιδιοκτήτες τους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Χρειάζονται μαζικοί ενωτικοί αγώνες για τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα και στις επόμενες χρονιές. Αλλωστε, τα όποια θετικά μέτρα είχαν παρθεί μέχρι τώρα, οφείλονται στις πιέσεις που δέχτηκαν οι υπεύθυνοι από τα σωματεία των εργαζομένων και τους μαζικούς φορείς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ