Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμητικά αφιερώματα στον Δ. Φάμπα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του εξαίρετου κιθαρίστα, συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα. Του καλλιτέχνη, που υπήρξε ο πιο πολυτάλαντος και δημιουργικός κιθαρίστας μας στον 20 αι., στυλοβάτης της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης, σπουδαίος δάσκαλος και μουσικός, διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστ. Με φανερή τη γνώση του οργάνου και το γνήσιο ταλέντο του, πλούτισε το ρεπερτόριο της κιθάρας με έργα πολύ όμορφα και δεξιοτεχνικά, πρωτότυπα, λυρικά, με έντονα τα ελληνικά χρώματα και επιρροές από την παραδοσιακή μας μουσική.

Με αφορμή τη δεκάχρονη απουσία του, ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» διοργανώνει δύο συναυλίες κιθάρας στις 4 Φλεβάρη και 1 Απρίλη, στο «Ατενέουμ» (Ανδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 3211.987), με τη συμμετοχή ταλαντούχων και καταξιωμένων κιθαριστών. Στην πρώτη συναυλία (4/2), στις 8.30μ.μ., με τίτλο «Νότες Ελληνογαλλικής κιθαριστικής συνεργασίας», σολίστ θα είναι οι: Thibault Cauvin, Κώστας Τσερέγκωφ και Εύα Φάμπα. Εργα του Δ. Φάμπα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας (1/4), στις 8.30μ.μ., με τρεις σολίστες κιθαριστές, τους Σωκράτη Μαστροδήμο, Πολυχρόνη Κουτσουμπίδη και Γιώργο Μαυροειδή.

Αυτή τη χρονιά, πάντως, προς τιμήν του Δ. Φάμπα θα γίνουν και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ξεχωρίζει η διοργάνωση του Δήμου Δραπετσώνας, στις 12 Μάρτη (στο Δημοτικό κινηματοθέατρο «REX»), με ομιλητή τον Μουσικολόγο Αναστάσιο Κολυδά και σολίστ τους Αγγελο Αγκυρανόπουλο και Εύα Φάμπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό Φεστιβάλ Κιθάρας της Ερμούπολης Σύρου είναι αφιερωμένο στον Δ. Φάμπα και το έργο του, με κονσέρτα από Ελληνες και ξένους σολίστ, διαλέξεις, σεμινάρια και διαγωνισμούς νέων ταλέντων. Επίσης, τη φετινή χρονιά, αναμένεται η έκδοση Ανθολογίας έργων του συνθέτη από το γνωστό εκδοτικό οίκο Mel Bay (ΗΠΑ), με επιμέλεια και δακτυλοθεσία της κιθαρίστριας Εύας Φάμπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ