Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσηλυτισμός στις αξίες του καπιταλισμού

«Η "ευέλικτη ζώνη" και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η προσαρμογή της βασικής εκπαίδευσης στη διά βίου μάθηση», τόνισε εισηγητικά στην εκδήλωση ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που εξήγησε τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων και το πώς σταδιακά επιβάλλονται για να κυριαρχήσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Τα προγράμματα αυτά - τόνισε - αποσκοπούν κυρίως στον προσηλυτισμό και τη μύηση των νέων ανθρώπων στα "ιδανικά" και τα κελεύσματα της νέας εποχής. Πρώτη και βασικότερη δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής είναι "να μάθει πώς να μαθαίνει", δηλαδή να μπορεί να εντοπίζει τι θέλει κάθε φορά η "αγορά" και να καταρτίζεται σε αυτό, να ξέρει να προβάλει τον εαυτό του, να διαφημίζει την πραμάτεια του, με λίγα λόγια να αισθάνεται ότι βγαίνοντας στο παζάρι της ανεργίας έχει κάποια πιθανότητα να πουλήσει την εργατική του δύναμη, να ζει με την ψευδαίσθηση ότι αφού είναι καταρτισμένος μπορεί και να απασχοληθεί και ότι αν δεν τα καταφέρει, τότε ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Ταυτόχρονα βέβαια ο μαθητής προσηλυτίζεται και σε άλλες πλευρές της κοινωνικής ζωής με σκοπό να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή συνείδηση.

Είναι φανερό ότι σε μια τέτοιου είδους αγωγή καθοριστικά μπορούν να συμβάλλουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές. Γι' αυτό τα προγράμματα της ΕΕ τους αναθέτουν κεντρικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων στο όνομα της σύνδεσης του σχολείου με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ