Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «δημοκρατία» στη Λιθουανία

Να γιατί η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει ιδιαίτερη σημασία

Από τη συνάντηση, το 2003, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στις φυλακές του Βίλνιους, με τους φυλακισμένους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας (ΚΚΛ), Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΛ και Γιουόζας Κουολιάλις, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΛ
Από τη συνάντηση, το 2003, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στις φυλακές του Βίλνιους, με τους φυλακισμένους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας (ΚΚΛ), Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΛ και Γιουόζας Κουολιάλις, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΛ
Πριν δώσουμε τη συγκεκριμένη είδηση, για άλλη μια φορά, διερευνήσαμε αν πράγματι είναι έτσι τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στα οποία στηρίζεται ο παραπάνω Λιθουανός αρθρογράφος. Βρήκαμε λοιπόν και σε άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως στο Rosbalt, στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία το περασμένο φθινόπωρο, ενώ στο φως της δημοσιότητας δόθηκε μόλις στις αρχές Γενάρη 2006, λίγες, δηλαδή, μέρες πριν από την απελευθέρωση από τις φυλακές του Μικόλας Μπουροκιάβιτσιους, πρώην Α` Γραμματέα του ΚΚ Λιθουανίας.

Να γιατί έχει μια διπλή σημασία! Γιατί έγινε σε μια χώρα, όπου:

  • 15 χρόνια τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας χοντροκομμένος ιδεολογικο-πολιτικός πόλεμος σε βάρος των κομμουνιστών.
  • Το ΚΚ είναι παράνομο, βασικά στελέχη του ΚΚ καταδικάστηκαν σαν κοινοί εγκληματίες σε βαριές ποινές φυλάκισης. 12 χρόνια ήταν στη φυλακή ο ηγέτης του κόμματος. Δεκάδες άλλα στελέχη του ΚΚ και του σοβιετικού κράτους έχουν επικηρυχτεί ή καταδικαστεί ερήμην.
  • Ξαναγράφεται η ιστορία στα ΜΜΕ και στα σχολικά βιβλία και τιμές απολαμβάνουν όσοι συνεργάστηκαν με τους ναζί, οι λεγόμενοι «αδελφοί του δάσους», που συνέχιζαν να δρουν και μετά την ήττα του ναζισμού, δολοφονώντας από το 1945 έως το 1953 πάνω από 25 χιλιάδες άντρες και γυναικόπαιδα, που είχαν κάνει το «λάθος» να υποστηρίξουν τη σοβιετική εξουσία. Τώρα οι δολοφόνοι επέστρεψαν ως «θριαμβευτές» και ως «αγωνιστές της ανεξαρτησίας» απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων.
  • Τα κυρίαρχα ΜΜΕ και η κυβέρνηση υποθάλπει συνεχώς το αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό κλίμα. Ως «μνημείο» αντισοβιετισμού μπορεί να χαρακτηριστεί ο νόμος «Για την αποζημίωση από τη σοβιετική κατοχή», που εγκρίθηκε τον Ιούνη 2000 από το λιθουανικό Κοινοβούλιο (Σέιμ). Με βάση αυτό το νόμο, η Λιθουανία αξιώνει αποζημίωση άνω των 276 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία (ως διαδόχου των υποχρεώσεων της ΕΣΣΔ), εξαιτίας της «σοβιετικής κατοχής»! Η Ρωσία, βέβαια, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της σ' αυτόν το νόμο.

Αλλά για να δούμε τι «ζημιά» έπαθε η Λιθουανία από τη «σοβιετική κατοχή» (που κάθε άλλο βέβαια παρά κατοχή ήταν, αφού η Λιθουανία εθελοντικά μπήκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ το 1940 και μπροστά στον κίνδυνο του ναζισμού), φαίνεται από το γεγονός ότι στα 50 χρόνια σοβιετικής εξουσίας εξαφανίστηκαν ο αναλφαβητισμός κι η ανεργία, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή κατά 80 φορές (!), δημιουργήθηκε μια σοβαρή ενεργειακή βάση (ηλεκτρενέργεια, επεξεργασία πετρελαίου), όπως και άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Η δε αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Οπως και στην υπόλοιπη ΕΣΣΔ, είχε εξασφαλιστεί η σιγουριά για την αυριανή μέρα. Φαίνεται, από τα στοιχεία της παραπάνω δημοσκόπησης, πως ο λαός έχει μνήμη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ