Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακινούνται σενάρια κεντροαριστεράς

Με αξιοσημείωτη συχνότητα επανέρχεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα το ζήτημα της συγκρότησης μιας παράταξης της κεντροαριστεράς με πυλώνες το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό. Η σχετική φιλολογία - που εσχάτως υποδαυλίστηκε από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ - εντάσσεται σε γενικότερες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία για το πόσο ακόμα ο δικομματισμός μπορεί να κρατά εγκλωβισμένες πλατιές λαϊκές μάζες και για το αν ήρθε η ώρα για νέα σχήματα που θα λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα ως ανάχωμα στη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση.

Προ λίγων ημερών ήταν ο Στ. Πιτσιόρλας, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» μιλούσε ευθέως για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Προχτές ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη στα «ΝΕΑ» πρότεινε τη συγκρότηση «ευρύτερης παράταξης της σύγχρονης δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς που να αρχίζει από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ».

Οι δηλώσεις χαιρετίστηκαν από στελέχη του ΣΥΝ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ο Μ. Παπαγιαννάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση επίκαιρη και τάχτηκε υπέρ των συνεργασιών, το ίδιο έπραξε και ο Θ. Μαργαρίτης. Η Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «συγκλονιστική» τη συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος πρότεινε τη δημιουργία της «μεγάλης αριστεράς».

Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις άλλων στελεχών του ΣΥΝ, παρότι στην Κουμουνδούρου προκλήθηκε δυσαρέσκεια από τα λεγόμενα του Ν. Κωνσταντόπουλου. Επισήμως ο ΣΥΝ δε σχολίασε τη συνέντευξη και αρκέστηκε στη δήλωση του γραμματέα του Ν. Χουντή, ο οποίος υπενθύμισε την απόφαση του Συνεδρίου πως «δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ». Οι «χλιαρές» αντιδράσεις δεν είναι άσχετες από τη φημολογούμενη πρόθεση του Αλ. Αλαβάνου να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο με αργά και προσεκτικά βήματα. Δεν είναι άσχετες και με το θετικό σε μια τέτοια εξέλιξη κλίμα που επικρατεί στην οργανωμένη βάση του ΣΥΝ, απόρροια της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που χρόνια ακολουθεί η ηγεσία του η οποία αποτέλεσε και το θεμέλιο των ευρύτατων συνεργασιών σε δήμους και νομαρχίες.

Χτες πάντως ο Ν. Κωνσταντόπουλος επανήλθε με τις προτάσεις του σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84». Ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει «η σκέψη μας να καθηλώνεται σε μια αμυντική λογική παρελθοντολογίας», ότι «υπάρχει η ανάγκη για αναζήτηση της προοδευτικής πλειοψηφίας για τη μεγάλη παράταξη της δημοκρατικής και ανανεωτικής Αριστεράς» και πως «είναι επιβεβλημένο ο ΣΥΝ να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία συζήτησης για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού».

Απαντώντας σε όσους αντέδρασαν στα λεγόμενά του, τους θύμισε ότι «αυτά τα λέω πριν από τις εκλογές του 2004. Μόνον όποιοι θέλουν να έχουν επιλεκτική μνήμη ξεχνούν. Το τελευταίο το οποίο θα μπορούσε οιοσδήποτε να μου καταλογίσει είναι ότι αλλάζω απόψεις. Από τις εκλογές του 2004 μιλούσα για την ανάγκη της μεγάλης παράταξης της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτά τα λέω από τότε που ορισμένοι που σήμερα σπεύδουν και ψάχνουν να βρουν παραλλαγές και ανακολουθίες με αποκαλούσαν θεσμολάγνο».

Συμπλήρωσε πως ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ «πρέπει να παίρνει τις μεγάλες πρωτοβουλίες» και πως τον ίδιο τον ενδιαφέρει «να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος. Δεν κρίνω σε προσωπικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι βλέπω κάποιες διατυπώσεις οι οποίες μου προκαλούν ένα χαμόγελο κατανόησης. Κάποιοι ψάχνουν να βρουν σενάρια πίσω από αυτά που λέω. Αλλο η πολιτική παιδεία και άλλο η κουλτούρα των εσωστρεφών ανταγωνισμών».

Τέλος, απευθυνόμενος στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ ανέφερε: «Μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει και η σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες που έχει για έναν ρόλο πολιτικά ευρύτερο απ' αυτόν που φαίνεται να παίζει μέχρι στιγμής για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ