Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αρνούνται και αντιστέκονται στο «μοιραίο»

Κινητοποίηση στις 20 του Μάρτη από ΟΒΣΑ και άλλες οργανώσεις για ωράριο, ασφαλιστικό, φορολογικό, μείωση τζίρων. Θα προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών των ΕΒΕ στις 9 Φλεβάρη στο υπουργείο Οικονομίας

Ευρύ αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην Αττική, μπροστά στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται οι κλάδοι τους. Η κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, του ασφαλιστικού και του φορολογικού αποτελεί το ένα σκέλος αυτής της επίθεσης, ενώ η διαρκώς αυξανόμενη πίεση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και γενικότερα των μεγάλων επιχειρήσεων, που εκφράζεται και με τη δραματική μείωση των τζίρων, το άλλο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η απάντηση που προετοιμάζεται είναι αγωνιστική, με κινητοποίηση των ΕΒΕ που προσδιορίστηκε για τις 20 του Μάρτη. Τα συγκεκριμένα ζητήματα συζητήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη συνδικαλιστική σύσκεψη που συγκάλεσε η ΟΒΣΑ, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας ακόμη ευρύτερης σύσκεψης στις 20 του Φλεβάρη, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης του Μάρτη. Στο μεταξύ, μια πρώτη απάντηση θα δοθεί με παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στις 9 του Φλεβάρη στο υπουργείο Οικονομίας για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Ενώσεις και Σωματεία από διάφορους κλάδους, από το υπόδημα, τους ράφτες, τους τεχνικούς ανελκυστήρων και τους ηλεκτρολόγους μέχρι τους φωτογράφους και από περιοχές όπως το Ιλιον και η Καλλιθέα κ.ά. Τόσο η ΟΒΣΑ όσο και οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη και οι εκπρόσωποι των ΔΣ των οργανώσεων συμφώνησαν ότι η αντίδραση στα μέτρα και τις πολιτικές που λαμβάνονται ενάντια στους ΕΒΕ πρέπει να είναι άμεση, μαζική και αγωνιστική. Οι τοποθετήσεις ήταν αποκαλυπτικές για μια κατάσταση που δεν είναι νέα, αλλά που επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο δήθεν «υγιής» ανταγωνισμός οδηγεί τους μικρούς ΕΒΕ στην εξάντληση πόρων, τζίρων, κερδών και οι ανατροπές στο ωράριο, όπως και η προωθούμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής δημιουργεί απελπιστικές συνθήκες εντατικοποίησης.

Η σημασία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών της ΟΒΣΑ και των άλλων συνδικάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της συνειδητής αδράνειας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος με ευθύνη της πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΣΕΒΕΕ προσκλήθηκε αλλά δεν εμφανίστηκαν εκπρόσωποί της στη σύσκεψη, όπως και από άλλες, δευτεροβάθμιες, οργανώσεις. Η άρνηση υποστήριξης της αγωνιστικής προσπάθειας μιας Ομοσπονδίας μέλους της και σωματείων κλάδων που εκπροσωπεί επιβεβαιώνει - για άλλη μια φορά - την κριτική προς τις ηγεσίες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, που μετατρέπουν τη Συνομοσπονδία σε στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής!

Η επιδίωξη συγκρότησης ενός αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων. Σε αυτή τη φάση, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ξεκινούν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας της κινητοποίησης με περιοδείες σε γειτονιές και κλάδους, συσκέψεις, συνεδριάσεις ΔΣ και γενικότερα ενημέρωσης. Στη σύσκεψη τονίστηκε από πολλούς ότι «κλειδί» στην όλη προσπάθεια είναι η ενεργοποίηση των σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ