Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πολλαπλές συνέπειες

Κοινός ο αγώνας για τους παραγωγούς όλων των προϊόντων, αφού εξίσου πλήττονται από την ΚΑΠ, που καταστρέφει την παραγωγή και συρρικνώνει το εισόδημά τους. Με τα δικά τους λόγια μιλούν στο «Ρ» για τις επιπτώσεις αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

«Στην αιχμή του δόρατος βάζουμε τις τιμές των τεύτλων» μας λέει ο Κώστας Ζησίδης από τον ακριτικό νομό του Εβρου. «Είναι μεγάλη απογοήτευση για τους αγρότες αυτό που γίνεται. Ηταν το τελευταίο προϊόν που έμεινε μετά το βαμβάκι. Η τιμή τους μειώθηκε κατά 36% και ο παραγωγός δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει το κόστος της παραγωγής. Είμαστε σε κοινό Μέτωπο και με τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Ζάχαρης για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των αντιαγροτικών μέτρων, που έρχονται το ένα μετά το άλλο». Ο Αλέκος Καλιβιώτης από την Πέλλα μας λέει: «Στα δικά μας τα μέρη είμαστε αγανακτισμένοι. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν πήραμε. Σε αυτά να προσθέσουμε και τις ζημιές από τον παγετό, που έπεσε η θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου. Στα συμπύρηνα ροδάκινα η ζημιά είναι 100%. Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι του αγώνα και της διεκδίκησης κόντρα στην πολιτική που δε μας θέλει στα χωράφια μας».

«Με την πολιτική τους», δηλώνει ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, «καταργείται η καπνοκαλλιέργεια και στο νομό μας, από όπου ζούνε χιλιάδες οικογένειες. Και μαζί με αυτούς καταστρέφονται οι εργάτες στις καπνοβιομηχανίες, στα λιπάσματα και τα γεωργικά εφόδια. Ποιοι βγαίνουν λοιπόν κερδισμένοι από αυτή την πολιτική; Η ΑΤΕ με 80% αύξηση των κερδών και οι πολυεθνικές σίγουρα. Η κτηνοτροφία πάλι σε αδιέξοδο. Και μιλάμε για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που λιώνουν πραγματικά εξαιτίας αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Με την τελευταία εγκύκλιο το 3% της επιδότησης το παίρνουν μόνο οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν αρμεχτικές μηχανές. Να, λοιπόν, ποιους εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο για τη μικρομεσαία αγροτιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ