Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΡΓΟΤΕΣ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αγωνιστική απάντηση σε ΕΕ - κυβέρνηση
  • Μαζική και δυναμική η παρουσία στη χτεσινή κινητοποίηση
  • Ο εορτασμός του Κιλελέρ στις 19 του Μάρτη, ο επόμενος μεγάλος σταθμός των αγροτικών κινητοποιήσεων

Motion Team

Με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους οι αγρότες που συμμετείχαν χτες στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη έδωσαν το μήνυμα ότι η απάντησή τους θα είναι ταξική, και αυτό αποτελεί τόσο γι' αυτούς όσο και τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ της χώρας μας μονόδρομο!

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η πλατεία μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου άρχισε να γεμίζει από διαδηλωτές που είχαν έρθει με λεωφορεία και ΙΧ από πολλούς νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ξεδιπλώθηκαν πανό με συνθήματα που καταδίκαζαν την πολιτική αφανισμού της τευτλοκαλλιέργειας και κλεισίματος των ζαχαρουργείων, την ανάγκη συσπείρωσης όλων μαζί - εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών - που αποτελούν τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των μονοπωλίων. Με μια συμβολική παρουσία αγρότες από το νομό Θεσσαλονίκης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην οδό Εγνατίας. Μπροστά στην εξέδρα πέταξαν σκόρδα και τεύτλα, καταγγέλλοντας την πολιτική που τους αναγκάζει να πουλούν στην ξεφτίλα τα προϊόντα τους. Εργάτες της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» από τα εργοστάσια Θεσσαλονίκης και Καβάλας, κρατώντας μαύρες σημαίες σχημάτισαν ένα δυναμικό μπλοκ και με τα συνεχή συνθήματά τους απαιτούσαν να μην κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Το «παρών» έδωσαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ εργαζόμενοι από πολλά σωματεία της Θεσσαλονίκης, της Νάουσας κλπ, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι.

Οι ομιλίες

Μετά τη διαδήλωση μέσα στο χώρο της ΔΕΘ οι αγρότες καίνε ομοίωμα της ΚΑΠ

Motion Team

Μετά τη διαδήλωση μέσα στο χώρο της ΔΕΘ οι αγρότες καίνε ομοίωμα της ΚΑΠ
«Την ίδια ώρα που κυβέρνηση, τραπεζίτες και μεγαλέμποροι μετέτρεψαν την ΑΓΡΟΤΙΚΑ σε φόρουμ μεγαλοεπιχειρηματιών και αεριτζήδων, εμείς χτίζουμε το κοινό μας μέτωπο με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Κάνουμε πέρα τις υποταγμένες και νόθες ηγεσίες (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ) που παίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των αντιαγροτικών πολιτικών», ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - συνέχισε - είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες για τα προβλήματα απορρόφησης και διάθεσης των προϊόντων, τις εξευτελιστικές τιμές και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, την απελευθέρωση των εισαγωγών, την έλλειψη υποδομών και στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τη ληστεία από την Αγροτική Τράπεζα».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο αγροτικό ισοζύγιο που είναι πλέον ελλειμματικό, τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, στις εξευτελιστικές τιμές σε μια σειρά προϊόντα, τη μείωση τιμών και επιδοτήσεων, την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

«Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά την αντίσταση και τους αγώνες μας. Η ΠΑΣΥ συσπειρώνει τις ζωντανές δυνάμεις του Αγροτικού Κινήματος. Προσανατολίζει τους αγώνες ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματά μας. Κι αυτές είναι οι αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΕΕ, η ΚΑΠ που συναποφάσισαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ μέχρι χτες».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε από μέρους του ΠΑΜΕ ο Σάκης Βαρδαλής, σημειώνοντας πως για τους εργάτες και τους αγρότες, για όλο τον εργαζόμενο λαό, είναι «μονόδρομος η ταξική απάντηση». Και όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας το ρόλο των ταξικών δυνάμεων σ' αυτή την κατεύθυνση, «σε μας πέφτει το καθήκον να ενημερώσουμε έγκαιρα τους εργαζόμενους, να οργανώσουμε τις αντιδράσεις, με στόχο να εμποδιστεί και να ξεσκεπαστεί ο «Κοινωνικός Διάλογος» της υποταγής. Να χτυπηθεί η γραμμή της συναίνεσης. Ολοι μαζί, να συνεχίσουμε τους αγώνες, να δυναμώσουμε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να εμπλουτίσουμε τις συνειδήσεις των εργαζομένων με την αναγκαιότητα ριζικών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων», Γιώργος Μιχαηλίδης, κάλεσε τους αγρότες από κοινού με τους εργαζόμενους του εργοστασίου και τους εργαζόμενους της πόλης, να δώσουν τη μάχη για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο για να διασφαλιστούν οι όροι προκειμένου να εξασφαλιστεί για τους αγρότες φτηνό και ποιοτικό λίπασμα. «Το κλείσιμο δεν αφορά μόνο τους 600 εργαζόμενους της Επιχείρησης, αλλά όλη τη Μακεδονία και την αγροτιά», σημείωσε.

Επίσης χαιρέτισε από την Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥ ο Μπάμπης Μπακούλας, που κατήγγειλε τις τελευταίες κυβερνήσεις και την ΕΕ, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «μας ξαναγυρίζουν στα τσιφλίκια». Και κάλεσε τους αγρότες να δώσουν τη μάχη με την ΠΑΣΥ για να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους, για διεκδικητικούς αγώνες και τη δημιουργία μετώπου με τους εργαζόμενους».

Η πορεία

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μέσω της Εγνατίας δυναμική πορεία προς τη ΔΕΘ, όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η κλαδική έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Τα κυρίαρχα συνθήματα που αντήχησαν στο κέντρο της πόλης ήταν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι- με την ΠΑΣΥ μπροστά, αντίσταση και πάλη», «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στην κεντρική βόρεια πύλη της ΔΕΘ, αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδό τους αλλά γρήγορα η «αλυσίδα» που σχημάτισαν έσπασε μπροστά στο μεγάλο όγκο των συγκεντρωμένων. Η πορεία συνεχίστηκε μέσα στους χώρους της ΔΕΘ, όπου μπροστά σ' ένα από τα κεντρικά περίπτερα της ΑΓΡΟΤΙΚΑ οι συγκεντρωμένοι έκαψαν το «ομοίωμα» της ΚΑΠ. Στο τέλος της κινητοποίησης ο Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους με εναλλαγές στις μορφές πάλης. Να στήσουν μπλόκο στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, στην εγκατάλειψη της γεωργίας και να μετατρέψουν τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, σε νέο μεγάλο σταθμό της πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ