Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με αγάπη και φαντασία

Μάρω Λοΐζου
Μάρω Λοΐζου
Η παρουσία της Μάρως Λοΐζου στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, είναι, εδώ και χρόνια, συνεχής και πάντα σημαντική. Τα κείμενά της διακρίνονται από μια εσωτερικότητα, έναν ψυχισμό και μια λυρικότητα. Με την ευαίσθητη πάντα πένα της, μας ταξιδεύει στον παράξενο και ταυτόχρονα μαγευτικό κόσμο της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Εκεί που το πραγματικό συνυπάρχει με το φανταστικό, εκεί που ζωντανεύουν οι δράκοι και τα στοιχειά, ενώ η καταλυτική γονική σχέση είναι πανταχού παρούσα, για να βρει το παιδί την ασφάλεια και την παρηγοριά, προκειμένου να ξεπεράσει τα μυστήρια της ζωής που το απειλούν σε κάθε καινούριο βήμα του στον άγνωστο, παράξενο αλλά και μαγευτικό κόσμο που το περιβάλλει.

«Είναι απαραίτητο», πιστεύει η Μάρω Λοΐζου «να τροφοδοτηθεί ο νέος άνθρωπος με αγάπη, ασφάλεια και ανάπτυξη των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών του, δηλαδή τη φαντασία και τη δημιουργικότητα».

«Ο κόσμος είναι ένα θαύμα και αυτή την αίσθηση του θαύματος προσπαθώ με τα βιβλία μου να μεταδώσω στα παιδιά, στο βαθμό που η τέχνη και το ταλέντο μου μου επιτρέπουν», λέει η Μάρω Λοΐζου, η οποία δηλώνει ευτυχής για τη νέα της συνεργασία με τη «Σύγχρονη Εποχή», από την οποία σύντομα θα κυκλοφορήσει η σειρά «Παραμύθια της χαράς και του έρωτα», αλλά και το «Τσίμπημα της σφίγγας», ενώ θα προηγηθεί η επανέκδοση της «Μαρίας» σε εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη.


Από τα είκοσί της χρόνια, η Μάρω Λοΐζου, μαζί με άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, δημιούργησαν ένα τεράστιο πανελλήνιο κίνημα που στόχο είχε την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας μέσα από αγωνιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Εργα της εποχής εκείνης είναι τρεις ποιητικές συλλογές, ενώ στίχοι της μελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια. Το 1965, χρονιά ορόσημο για την ίδια, παντρεύεται το συνθέτη Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο τον επόμενο χρόνο αποκτά την κόρη της Μυρσίνη. Από τότε, διαπιστώνοντας την άνεση και τη χαρά που ένιωθε κάθε φορά που έφτιαχνε παραμύθια, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την παιδική λογοτεχνία, με εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, μεταφράσεις παιδικών βιβλίων και συνεργασίες με ανάλογα περιοδικά.

Το 1974 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, το «Ηταν και δεν ήταν». Εχει γράψει πολλά βιβλία, για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά. Σχεδόν όλα της τα βιβλία έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία και έξι από αυτά έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Η Μάρω Λοΐζου το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της χώρας μας για το Διεθνές Βραβείο «Αντερσεν». Εχουν κυκλοφορήσει συνολικά 35 βιβλία της. Αποσπάσματα από αυτά έχουν περιληφθεί σε εκπαιδευτικά βιβλία του απόδημου ελληνισμού και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης παιδοψυχολόγων, λόγω της καινοτομίας της γραφής της. Βιβλία της δίνονται προς μετάφραση στους φοιτητές των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Στο έργο της Μάρως Λοΐζου που αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, καθώς το κάθε βιβλίο συμπληρώνει, προεκτείνει και εξελίσσει αυτήν την ολότητα, αποτυπώνεται η παγκόσμια ψυχή με αρχετυπικά σύμβολα, που μπορούν να συμβάλουν στην αλληλοκατανόηση των λαών και στην ειρηνική συνύπαρξη στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, στην οικολογική οπτική του κόσμου, μέσα από αξίες όπως η αλληλεπίδραση, η αλληλεξάρτηση, η αυτονομία των όντων.

Η δημιουργία του σύμπαντος, η αναπαραγωγή, ο έρωτας, η εξέλιξη γενικά της ζωής αποτελούν τα θέματά της. Μια ουσιαστική, παιδαγωγική μέθοδος διαπερνά όλο το έργο της Λοΐζου. Η επιστημονική γνώση συνταιριασμένη με τη δυνατότητα της παιδικής ηλικίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού με τον κόσμο που το περιβάλλει και στην κατανόησή του με πνεύμα χαράς, οικουμενικότητας, συνεργασίας και δημιουργίας. Και όλα αυτά χωρίς διδακτισμούς και επιμύθια, αλλά με τρόπο ευχάριστο και ταυτόχρονα ποιητικό.

Ο,τι μας έχει δώσει μέχρι τώρα η συγγραφέας, γιαγιά σήμερα της μικρής Εμμανουέλας, αποδεικνύουν όχι μόνο το βαθύ της ένστικτο να βρίσκει κατάλληλες προσβάσεις στην επικοινωνία της με το παιδί, αλλά και μια μοναδική εκφραστική αίσθηση, στοιχεία που την ανέδειξαν σε μια από τις πιο άξιες εργάτριες, που συντέλεσαν στην αναγέννηση της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Ευαίσθητη και δυναμική ταυτόχρονα η Μάρω Λοΐζου μαζί με τον Γιώργο Σίσκο θα προσφέρουν «Τα κάλαντα τα τραγουδούν τα πουλιά όλο το χρόνο» για τους σκοπούς της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), Αγ. Ιωάννου Θεολόγου 19, Χολαργός.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ