Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΗΕ
Πλησιάζουμε στη ... μετάλλαξη

«Δεν είμαστε μακριά από μία μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πουλερικών ώστε να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για την αποτροπή πανδημίας γρίπης, δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, σημειώνοντας πως ο πρόσφατος εντοπισμός των κρουσμάτων της νόσου στην Αφρική είναι η κορύφωση μίας δραματικής πορείας της νόσου το τελευταίο επτάμηνο, οπότε ο ιός Η5Ν1 εξαπλώθηκε απ' τη Νοτιοανατολική Ασία στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στο Βόρειο Ιράκ και τώρα στην υποσαχάρια Αφρική. Το μόνο ενθαρρυντικό που σημείωσε ο Ναμπάρο είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της νόσου και η βελτίωση του επιπέδου ετοιμότητας στις υγειονομικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες ενημέρωσης του κόσμου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, όπου είναι ελάχιστα τα μέσα (από ιατροφαρμακευτικά έως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης...).

Στη Νιγηρία, πάντως, ενώσεις πτηνοτρόφων και αγροτών αντέδρασαν στο πρόγραμμα κρατικών αποζημιώσεων ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Οπως είπαν, η αποζημίωση προς τις πληγείσες πτηνοτροφικές μονάδες είναι της τάξης των 1,75 δολαρίων ανά κοτόπουλο (δηλαδή, σημαντικά κάτω απ' τη μέση τιμή αγοράς των 2,50 δολαρίων ανά πτηνό), πράγμα που σημαίνει πως πολλοί θα αποφύγουν να αναφέρουν στις αρχές κρούσματα της νόσου για να αποφύγουν τη χρεοκοπία... Το ίδιο διάστημα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αρχίζει στη Νιγηρία μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας προσμένοντας πως αυτό θα συμβάλει στην αποτροπή της νόσου ή στον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων πνευμονίας ή γρίπης των πουλερικών...

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν προστέθηκε χτες στη λίστα των χωρών με κρούσματα της νόσου, καθώς διαπιστώθηκε πως ο θάνατος εκατοντάδων άγριων πτηνών (κύκνοι, αγριόπαπιες) στα περίχωρα του Μπακού οφείλεται σε στελέχη του ιού Η5Ν1.

Στην Κίνα ανακοινώθηκε ο θάνατος μίας 20χρονης αγρότισσας απ' τη νότια επαρχία Χουνάν και στην Ινδονησία ο θάνατος μίας 23χρονης σε ανατολικό προάστιο της Τζακάρτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ