Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΡΑΝΤΣΑΪΖΙΝΓΚ»
Κάνει τους «μεγάλους»... μεγαλύτερους

Περίπου 400 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο «φραντσάιζινγκ» (δικαιοχρησία) στην Ελλάδα και 7.000 με 7.500 δικαιοχρήστες. Οι δικαιοχρήστες είναι μεμονωμένοι - κατά κύριο λόγο - επιχειρηματίες που αγοράζουν το «δικαίωμα» να ανοίγουν καταστήματα για λογαριασμό μεγάλων εταιριών με τα δικά τους λεφτά και μοιρασιά στα κέρδη. Στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες ο «Εκόνομιστ» έγινε φανερό ότι αυτή η νέα, σχετικά, μέθοδος διεύρυνσης του δικτύου μεγάλων εταιριών αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, αποτελώντας βασική επιλογή αυτών των εταιριών, που σε διαφορετική περίπτωση θα αργούσαν πολύ να αναπτύξουν νέα καταστήματα, παρά την οικονομική τους ισχύ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επισήμανε στην ομιλία του τα οφέλη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ένταξή τους στο «φραντσάιζινγκ», λες και οι επιχειρήσεις - δικαιοπάροχοι (όπως ονομάζονται αυτές που πουλάνε το σήμα τους) κάνουν στους μικρούς επιχειρηματίες κάποιου είδους... χάρη. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται με αυτό τον τρόπο εκθείασαν τη μέθοδο και κάλεσαν σε νέες συνεργασίες. Από όλες τις τοποθετήσεις έγινε φανερό ότι ο πρώτος και κύριος κερδισμένος της υπόθεσης είναι οι μεγάλες ή υπό ανάπτυξη εταιρίες. Οσο για τους συμμετέχοντες, πράγματι ξεκινούν τις περισσότερες φορές με ευνοϊκούς όρους σε θεωρητικό επίπεδο, ωστόσο εάν το εγχείρημα αποτύχει, αυτοί θα καταστραφούν και οι εταιρίες θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.

Ο Ρ. Σίμαν, ειδικός από τη Βρετανία, επισήμανε ότι 46 ξένες επιχειρήσεις έχουν θέσει ως στόχο την είσοδό τους στην Ελλάδα και πρότεινε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν 312 εγχώριες επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν με το «φραντσάιζινγκ» σε πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων. Το «μυστικό» της επιτυχίας ήταν το κρατικό χρήμα, που έρευσε άφθονο σε επιδοτήσεις, υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά και νομοθετικές διευκολύνσεις. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν αγκαλιάσετε το φραντσάιζ, μπορεί να εγκαταλειφθείτε στα συρτάρια της ιστορίας, καθώς η βιομηχανία δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ