Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Αυθαιρεσίες και εκβιασμοί...

Ο,τι απορρίπτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε σηκώνει νέα ένσταση!

Διαστάσεις αυθαιρεσίας λαμβάνει η πρακτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στο θέμα της εξέτασης των ενστάσεων για τα δικαιώματα - επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Οπως προκύπτει, όσοι δε δικαιωθούν για τις ενστάσεις που έκαναν στα προσωρινά δικαιώματα που τους έβγαλαν ή δεν τους έβγαλαν καθόλου, δε θα έχουν δικαίωμα να ξαναϋποβάλλουν ένσταση σε δεύτερο βαθμό. Και όπως μεθοδεύεται το πράγμα, θα εξαναγκαστούν να τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρούν να εμφανίσουν ότι όλα γίνονται καλώς και εντός προθεσμιών... Ομως, πρόκειται για φτηνή κοροϊδία, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευτοεντυπώσεις. Η διαδικασία κανονικά θα έπρεπε να προβλέπει και υποβολή νέων ενστάσεων για τις αρχικές ενστάσεις που δε δικαιώθηκαν για τα προσωρινά δικαιώματα. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι απαγορεύεται να κάνει κανείς ένσταση για τα τελικά δικαιώματα, που τα έβγαλε, όπως τα έβγαλε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ομως, σα να μην τρέχει τίποτα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε επισήμως ότι στις 28 Φλεβάρη, θα αποσταλούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) όλης της χώρας, τα οριστικά ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της καινούριας ΚΑΠ, ώστε από την 1η Μάρτη, να ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησής τους από τους αγρότες. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε, επίσης, ότι η εξέταση των 324.840 ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις, προκύπτει πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη αποδέχτηκε 120.416 ενστάσεις και απέρριψε 2.135. Κι αυτό έγινε σε ένα διάστημα δύο μηνών περίπου. Τώρα, δηλαδή, σε ένα διάστημα μικρότερο των τριών βδομάδων θα εξετάσει τις υπόλοιπες 200.000 ενστάσεις;.. Κι όπως φαίνεται για το τέλος αφέθηκαν οι πιο δύσκολες και πολύπλοκες περιπτώσεις.

Φαίνεται, δηλαδή, πως η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, στην προκειμένη περίπτωση, θέλουν να εμφανίζουν στα λόγια ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, ασχέτως αν γελοιοποιούνται σε όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει και εν προκειμένω σε πολλές χιλιάδες δεκάδες αγρότες. Ετσι, με βάση και τα λεγόμενα του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η προθεσμία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων, που θα γίνει παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ-2006, λήγει στις 15 Μάη. Ωστόσο, μέχρι τις 11 Ιουνίου, οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους, αλλά θα τους αφαιρείται ποσοστό 1% επί των επιδοτήσεων για κάθε μέρα καθυστέρησης. Οι προθεσμίες, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραταθούν και όσοι δεν ενεργοποιήσουν τα ατομικά τους δικαιώματα, θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Κι εδώ τίθενται κάποια εύλογα ερωτήματα: Οσοι θεωρούν ότι αδικούνται από τα τελικά δικαιώματα που τους έβγαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τι θα κάνουν; Μήπως δηλώσουν ό,τι τους έλαχε για να μην το χάσουν κι αυτό; Φαίνεται πως, εκτός των άλλων, τίθεται και ζήτημα εκβιασμού, επειδή με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία καθορισμού των προσωρινών και τελικών δικαιωμάτων, καθώς και της εξέτασης των ενστάσεων, δεν έγινε όπως θα έπρεπε κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ