Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ζητούν στήριξη με «τομές»

Αξιώνουν επανατοποθέτηση της τουριστικής πολιτικής, ώστε να αγνοεί «πολιτικό κόστος και μικροσυντεχνιακά συμφέροντα»

Αγανακτισμένοι εμφανίστηκαν χτες οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματά τους, όχι από την άποψη της πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά από αυτήν των διοικητικών χειρισμών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σ. Ανδρεάδης επισήμανε ειδικότερα την αρνητική επίδραση των συναρμόδιων υπουργείων στη νομοθετική δουλιά για τον τουρισμό. «Χρειάζεται πραγματική συμμετοχή και βοήθεια από τα άλλα υπουργεία. Χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία», τόνισε. Μάλιστα, σε έρευνα του ΣΕΤΕ, στο σημείο που αφορούσε στο ρόλο της κυβέρνησης προέκυψε ότι το 90% των σχεδίων δεν εφαρμόζεται, επειδή η εμπλοκή του υπουργείου Τουρισμού στη διαμόρφωση και υλοποίησή τους περιορίζεται στο 20% έναντι άλλων, μη τουριστικών, ακόμη και «αντι-τουριστικών» υπουργείων και Οργανισμών!

Με λίγα λόγια, οι επιχειρηματίες του τουρισμού απαιτούν την «επανατοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στον τουρισμό και την αντίστοιχη προσαρμογή της κυβερνητικής δράσης» που θα αγνοεί «πολιτικό κόστος και μικροσυντεχνιακά συμφέροντα». Από τη συνέντευξη προέκυψε πάντως ότι άμεσα το άγχος των επιχειρηματιών έχει να κάνει με τις περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής περισσότερων τουριστών στη χώρα λόγω της κατάστασης των αεροδρομίων και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα για το οποίο επείγονται να ληφθούν μέτρα.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε χτες, ένας συνδυασμός των συμπερασμάτων του Συνεδρίου του ΣΕΤΕ τον περασμένο Οκτώβρη και μιας έρευνας για την ανταγωνιστικότητα, επιβεβαιώνει εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την ανάγκη επαναθεώρησης του τουριστικού προϊόντος. Ειπώθηκε ότι στο θέμα του εργατικού κόστους δεν υπάρχουν περιθώρια συμπίεσης, αλλά ζητήματα ποιότητας, υπηρεσιών, γενικότερης υποδομής, συγκεκριμενοποίησης των τουριστικών υπηρεσιών, πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Ωστόσο, βασικό στοιχείο της θεώρησης του ΣΕΤΕ είναι η κρατική, αδρή, επιδότησης με πολύμορφους τρόπους, άμεσα οικονομικούς, αλλά και διοικητικούς. Στο πλαίσιο αυτό θέλουν υπερδιπλασιασμό της τουριστικής διαφημιστικής δαπάνης, καθώς η ισχύουσα αντιστοιχεί σε έσοδα μόλις...8 ωρών, εάν διαιρεθούν τα ετήσια έσοδα του 2004 με τις μέρες αιχμής όπου και πραγματοποιήθηκαν!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ