Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κι άλλος μποναμάς στους εργολάβους

Την απαλλαγή τους από την υποχρέωση να καταβάλλουν ένσημα και να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ενισχύει η κυβέρνηση

Την αντίδραση των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης - μέσω πρόσθετης διάταξης στο νομοσχέδιο που αφορά τους ναυτεργάτες - να καταστήσει ανενεργό το νόμο για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, ώστε να εξυπηρετήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα εφοπλιστών κι εργολάβων.

Το Μητρώο - έμενε ανενεργό από το 1998 κι εφαρμόστηκε μόλις για 15 μέρες μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά - αποτελούσε και αποτελεί αίτημα των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ώστε να αποτρέπεται ως ένα μεγάλο βαθμό ο ασύδοτος τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αρκετοί εργολάβοι. Το Μητρώο αποτελεί ένα ακόμα μέτρο πίεσης, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, ώστε να εξασφαλίζονται κατ' ελάχιστο τα ένσημα των εργαζομένων, αλλά και η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Η κυβέρνηση, με την ενσωμάτωση της τροπολογίας αυτής στο νομοσχέδιο, εξυπηρετεί κι επιβραβεύει όσους δεν πληρώνουν τα ένσημα των εργαζομένων στο ΙΚΑ και δεν πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει το Μητρώο και ουσιαστικά το βάζει στον πάγο. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 1 της εν λόγω τροπολογίας «επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2642/1998 (ΦΕΚ68Α΄), να εκτελούν τις σχετικές εργασίες τους μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2006, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 7 του ίδιου νόμου και των συναφών κανονιστικών διατάξεων, αν έχουν εγγραφεί ή αν καταθέσουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο που προβλέπεται στο άρθρο 4 του ίδιου νόμου».

Δικομματική συμπαιγνία

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση εγκαλούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μη εφαρμογή του νόμου. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δίνει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου - όταν η Ενωση των εργοδοτών ζητούσε 6μηνη παράταση και τα σωματεία 1 μήνα για να πάρουν άδεια εκτέλεσης εργασιών - αλλά υπογραμμίζει προκλητικά πως «η λειτουργία του Μητρώου αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παρουσιάζει σοβαρές λειτουργικές αδυναμίες που καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση σχετικών διατάξεων».

Γίνεται αντιληπτό ότι όπου «λειτουργικές αδυναμίες», υπονοούνται η αυθαιρεσία στην καταβολή των ενσήμων και η μη ύπαρξη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ που με Επερώτηση βουλευτών του ζητά για λογαριασμό των εργολάβων «νέα ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ και δημόσιο για όσους ενταχθούν στο Μητρώο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ