Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάλληλα σαρακοστιανά στη Βαρβάκειο

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές για τις αγορές σαρακοστιανών

Ακατάλληλα προς κατανάλωση κρίθηκαν και κατασχέθηκαν 565 κιλά κατεψυγμένες γαρίδες, χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στη Βαρβάκειο Αγορά η Κτηνιατρική Διεύθυνση της Νομαρχίας Αθηνών.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν:

  • Στο κατάστημα «Σταθόπουλος Κωνσταντίνος»: 206 κιλά καλαμάρια, 33 κιλά γαρίδες και 47 κιλά σουπιές, τα οποία βρέθηκαν να έχουν αποψυχτεί, ενώ δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις.
  • Στο κατάστημα «Αγγελίνα Αθηνά και Αγγελίνα Ευαγγελία»: 20 κιλά σουπιές, 19 κιλά καλαμάρια και 40 κιλά χταπόδια, τα οποία επίσης βρέθηκαν να έχουν αποψυχτεί και δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις.
  • Στο κατάστημα «Τσολάκης Εμμανουήλ»: 32 κιλά χταπόδια, 48 κιλά καλαμάρια, 96 κιλά γαρίδες και 24 κιλά σουπιές, τα οποία βρέθηκαν σε ολική απόψυξη και σε συντήρηση ανώτερη της προβλεπόμενης θερμοκρασίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ. Τα προϊόντα που κατασχέθηκαν θα καταστραφούν μετά από αδρανοποίηση, ενώ οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

Από την πλευρά του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών - πριν αγοράσουν και καταναλώσουν τα τρόφιμα που απαιτεί η παράδοση της Σαρακοστής - καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι ευαλλοίωτα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, με οδηγίες του προς τους καταναλωτές για τα σαρακοστιανά, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το φρέσκο χταπόδι, το καλαμάρι και η σουπιά είναι υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια, σάρκα συμπαγής και ελαστική, μάτια γυαλιστερά και ζωηρά χωρίς κηλίδες και πλοκάμια ανθεκτικά στο τράβηγμα.
  • Τα φρέσκα οστρακοειδή πρέπει να έχουν κλειστό κέλυφος που ανοίγει δύσκολα, μετά το άνοιγμα η σάρκα πρέπει να είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και να κινείται μετά από τσίμπημα με πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού.
  • Για τις κονσέρβες ιχθυρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή υγρού περιεχομένου και βεβαίως να διαβάζουν προσεκτικά τις επισημάνσεις.
  • Στα παστά και καπνιστά ιχθυρά η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και γλοιώδη σάρκα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακατάλληλα τρόφιμα (2006-03-04 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2006-01-22 00:00:00.0)
Ακριβότερα μέχρι και 57,7%! (2005-03-09 00:00:00.0)
Καθόλου «σαρακοστιανές» οι τιμές (2003-03-07 00:00:00.0)
Καθόλου «νηστίσιμες» οι τιμές τους (2002-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ