Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Αντισταθείτε στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Πέλλας στιγματίζει το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων προς τους αγροτοκτηνοτρόφους και καλεί τους αγρότες να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ

Να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους μαζί με την ΠΑΣΥ ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ - μια πολιτική που βαδίζει στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς - καλεί τους αγρότες η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Πέλλας, με αφορμή τις μειωμένες επιδοτήσεις που θα λάβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει πως οι επιδοτήσεις που θα λάβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα είναι μειωμένες μέχρι 20%, ενώ κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ ετοιμάζουν χαράτσι 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης!

«Οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα έχουν να λαμβάνουν τον μέσο όρο των επιδοτήσεων των ετών 2000-2002 μείον τις περικοπές που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θα αφαιρεθεί από όλους ένα 2% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος. Για το 2006 θα αφαιρεθεί ένα 4% που είναι η διαφοροποίηση και θα υπάρχουν ρέστα μόνο για όσους λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση κάτω των 5.000 ευρώ, κατά το Σεπτέμβρη του 2007. Θα αφαιρεθεί για το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα: 10% για τις καλλιέργειες σιτηρών και τον τομέα των βοοειδών, 5% στα αιγοπρόβατα, 2% για τον καπνό, 4% στο ελαιόλαδο, όπου επίσης θα υπάρχει και ένα επιπλέον παρακράτημα 2% υπέρ των ελαιουργικών φορέων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει βέβαια καμία σχετική αναφορά, όμως θα υπάρχουν και επιπρόσθετες μειώσεις. Κατ' αρχάς δε διευκρινίζεται τι θα γίνει με την οριζόντια μείωση 5% που επιβλήθηκε στα προσωρινά δικαιώματα, γιατί δεν έβγαινε το χρηματικό πλαφόν που επέβαλε η νέα ΚΑΠ. Εκτιμάται ότι μετά την εξέταση των ενστάσεων θα υπάρχει σίγουρα μια οριζόντια μείωση για να επέλθει η δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ, το ποσοστό της οποίας σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα είναι 1% με 12%. Επιπλέον, υπάρχει και το χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και τις σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ. Είναι σίγουρο ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πληρώσουν χαράτσι - ποσοστό επί της ενιαίας ενίσχυσης και γι' αυτό το θέμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει παζάρια με την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το πόσο θα πάει το "μαλλί"! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαράτσι θα είναι γύρω στο 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης. Πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση, που δε σηκώνει εκπτώσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Η απάντηση της ίδιας της ΕΕ σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για το πρώτο χαράτσι και τις ενστάσεις μοιράσματος των προσωρινών δικαιωμάτων τον περασμένο Σεπτέμβρη (5+25=30 ευρώ) λέει ότι "είναι παράνομη η οποιαδήποτε παρακράτηση επιδοτήσεων, που είναι ατομικές για τον κάθε παραγωγό".

Πάντως, για παράδειγμα, οι συνολικές παρακρατήσεις για τις αροτριαίες καλλιέργειες και τα βοοειδή θα είναι 16% από χέρι κι αν προστεθεί το χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ και η οριζόντια μείωση λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ξεπεράσουν το 20%. Στο λάδι, επίσης, η μείωση γίνεται 12% και μαζί με τα υπόλοιπα ξεπερνάει το 16%. Με βάση τα προαναφερόμενα, μπορεί κανείς να υπολογίσει ανάλογα και τα ποσοστά που παρακρατούνται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας ΠΑΣΥ Ν. Πέλλας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (2012-05-12 00:00:00.0)
Να μην περάσει η κοροϊδία ΕΕ - κυβέρνησης (2009-06-17 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «χαράτσωμα» (2006-05-09 00:00:00.0)
Πετσοκομμένες επιδοτήσεις νέας ΚΑΠ (2006-03-01 00:00:00.0)
Αρμεγμα στο «άρμεγμα» (2003-02-28 00:00:00.0)
Δεν κρύβονται οι κυβερνητικές ευθύνες! (2003-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ