Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Στηρίζουμε τα κέρδη των πολυκαταστημάτων

Από το βήμα συνεδρίου που οργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος

Τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα, ανανέωσε χτες, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη γενικότερη κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού σαν μέσο για το πέρασμα των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στο μεγάλο λιανεμπορικό κεφάλαιο ότι «η νέα κυβέρνηση δε φοβάται το πολιτικό κόστος». «Αυτό που ως μέλος της νέας κυβέρνησης μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «στα πρώτα δύο χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις με πρόσκαιρο πολιτικό κόστος και να προωθήσουμε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές». Μεταξύ άλλων, ο Γ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα μέτρα και τις πολιτικές που ευνοούν την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως:

  • Η μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η δρομολόγηση «μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων».
  • Ο νόμος για τις συμπράξεις.
  • Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών.
  • Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ κλπ.

Για κάθε ένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ο Γ. Παπαθανασίου έκανε αντιπαραβολή με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και «χρέωνε» σ' αυτό τις αντιδράσεις που συνάντησε κάθε φορά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Την αύξηση των πωλήσεών τους ως αποτέλεσμα των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κυριαρχίας τους στην αγορά επικαλέστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΕΛΠΕ, για να απευθύνει έκκληση στους μεγαλοεπιχειρηματίες να μειώσουν τις τιμές δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει κάθε τρόπο ελέγχου στη διαμόρφωση των τιμών.

«Κακώς κάνουμε και ασχολούμαστε με τις αντιδράσεις για το ωράριο και τα εργασιακά», είπε απροκάλυπτα ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντ. Μακρής και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς αναστολή στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που όπως είπε σε άλλες χώρες έχουν ήδη δοκιμαστεί και είναι χειροπιαστά τα αποτελέσματά τους. Σ' αυτό το πλαίσιο ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και προεξόφλησε το μαρασμό των περιφερειακών αλλαγών, όπως έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Πορτογαλία, όπου τα καταστήματα λειτουργούν και στις 12 το βράδυ, παρά τις αρχικές αντιδράσεις που συνάντησε η απελευθέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ