Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων

Σπούδασε νομικά, αλλά την κέρδισε το θέατρο. Τα θεατρικά διαβάσματά της, αλλά και η σπουδαστική εμπειρία της σε δραματική σχολή την ώθησαν να συνθέσει ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο για τη γνωριμία κάθε θεατρόφιλου, ιδιαίτερα κάθε σπουδαστή δραματικής σχολής, με μεγάλους δραματουργούς του παγκόσμιου θεάτρου, ανά τους αιώνες. Αναφερόμαστε στην ηθοποιό Ειρήνη Κανακάκη και στο βιβλίο της «Ανθολόγιο Θεατρικών Μονολόγων (Ξένοι συγγραφείς)» (766), το οποίο παρουσίασαν (7/3) οι εκδόσεις «Δωδώνη», με ομιλητές τον κριτικό Κώστα Γεωργουσόπουλο και το μεταφραστή ξένων δραματουργών και ποιητή Ερρίκο Μπελιέ.

Η Ε. Κανακάκη ανθολόγησε μονολόγους θεατρικών έργων αρχίζοντας από το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, διαδράμοντας στο ευρωπαϊκό των μετέπειτα αιώνων και φθάνοντας στην αμερικάνικη δραματουργία του 19ου και 20ού αιώνα. Η δουλιά της δεν περιορίστηκε μόνο στην ανθολόγηση μονολόγων και στην επιλογή των χαρακτηριστικών ελληνικών μεταφράσεων των ανθλογούμενων μονολόγων. Θέλησε να γίνει το βιβλίο της «ερέθισμα» και «κλειδί», όπως τόνισε ο Κ. Γεωργουσόπουλος, ουσιαστικότερης εμβάθυνσης του αναγνώστη με τον κάθε συγγραφέα, την εποχή του, με ολόκληρο το έργο του και με τα βασικά στοιχεία του ανθολογούμενου έργου του (μορφολογικό είδος, τα πρόσωπα και περίληψη του έργου, τους μεταφραστές του, κλπ). Σε κάθε μεγάλη θεατρική περίοδο (λχ ρωμαϊκό θέατρο) ή είδος (τραγωδία, κωμωδία, κλπ) η ανθολόγος προτάσσει μια ευσύνοπτη εισαγωγή και μετά τα στοιχεία του συγγραφέα και του έργου.

Σημειώνουμε, ότι η Ε. Κανακάκη, προετοιμάζει και ένα ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων Ελλήνων δραματουργών, από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ