Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Επιτέλους, αρχίζει η συντήρησή του

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, με την Κεντρική Σκηνή του πρώτου κρατικού μας θεάτρου κλειστή από το 2001, και τη Νέα Σκηνή από το 2005, υπεγράφη επιτέλους η ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση και εξοπλισμός της κτιριακής υποδομής του Εθνικού Θεάτρου». Από το 1998, ένα χρόνο πριν από το σεισμό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Νίκος Κούρκουλος, έστειλε στο ΥΠΠΟ επιστολή, ζητώντας επιτακτικά την εκ βάθρων ανακαίνιση του θεάτρου. Την άνοιξη του 2001 αποφασίστηκε η ένταξη του έργου της ανακαίνισης του κτιρίου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Γ' ΚΠΣ. Εργο που κρίθηκε απαραίτητο, αφού μετά από έναν αιώνα λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου δεν είχε γίνει κανένα έργο ολοκληρωμένης συντήρησης ή ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου του Τσίλερ, εκτός από την επισκευή των όψεων από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Από τότε πέρασαν χρόνια, κυβερνήσεις άλλαξαν, υπουργοί άλλαξαν και από αναβολή σε αναβολή φτάσαμε στο 2006. Το Εθνικό Θέατρο είχε ήδη ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με τη συγκέντρωση και μελέτη, σε πρώτη φάση, όλων των υφισταμένων στοιχείων. Ειδικά μελετητικά γραφεία και ειδικός τεχνικός σύμβουλος συνέταξαν πρόδρομες μελέτες: αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, στατικής και αντισεισμικής επάρκειας του κτιρίου, ελέγχου των υλικών και των εδαφοτεχνικών στοιχείων. Τον Ιούλιο του 2002 προκηρύχτηκε από το Εθνικό Θέατρο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, σύμφωνα με τους νόμους της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, για την ανάθεση της σύμβασης εκπόνησης της πρώτης φάσης των απαιτούμενων μελετών, σε στάδιο προμελέτης.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 9 Σεπτέμβρη 2002 και η προμελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 2004, εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, ενώ από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ εκπονήθηκε η αντίστοιχη προμελέτη συντήρησης του διακόσμου του διατηρητέου κτιρίου.

Τον Ιούλη του 2004 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση. Στο διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στις 29/9/2004 συμμετείχαν τρεις εταιρίες (κοινοπραξία ΕΤΕΘ Α.Ε. - ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., ΘΟΛΟΣ Α.Ε. και ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ). Το έργο κατακυρώθηκε στη ΘΟΛΟΣ Α.Ε.

Μετά από αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις εγκρίσεις της μελέτης προσφοράς από το ΥΠΠΟ, υπεγράφη (7/3) η σύμβαση κατασκευής και έτσι ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 21.061.852 ευρώ, ενώ η προθεσμία εκτέλεσής του είναι 650 ημερολογιακές μέρες από την υπογραφή της σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ