Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ηρωικός αγώνας των Μακρονησιωτών θα φωτίζει για πάντα

Εκδήλωση τιμής στο Λαύριο, πραγματοποίησαν την Κυριακή οι αντιστασιακές οργανώσεις

Φόρο τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων άγρια δολοφονημένων αγωνιστών της Μακρονήσου στις 29/2 και 1 Μάρτη του 1948 από τις ορδές των σφαγέων του αγγλοαμερικανόδουλου μοναρχοφασιστικού κράτους και των πάνω από 100 χιλιάδες άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κομμουνιστών που μαρτύρησαν στο κάτεργο της Μακρονήσου, απέτισαν, την περασμένη Κυριακή 12 Μάρτη 2006, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Λαύριο το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρίου και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών (ΠΕΚΑΜ).

Παρόντες στη σεμνή εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαυρίου, ήταν πολλοί Μακρονησιώτες, αγωνιστές και φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ, που έφθασαν, παρά την κακοκαιρία, απ' όλες τις περιοχές της Αττικής για να τιμήσουν τους ήρωες. Αλλά και για να βροντοφωνάξουν, μια ακόμη φορά, πως τα μεγάλα ιδανικά και τα οράματα δεν εξοντώνονται. Παραμένουν ζωντανά και ο αγώνας για την υλοποίησή τους συνεχίζεται σήμερα μέσα από τους λαϊκούς εργατικούς αγώνες για εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για το σοσιαλιστικό μέλλον. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης, βουλευτές - εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Χαιρετισμό από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ απηύθυνε ο Ηλίας Ξυδέας, ο οποίος, αφού σημείωσε πως η Μακρόνησος ήταν το δημιούργημα του αμερικανόδουλου καθεστώτος κατά του αγωνιστή λαού μας και της Εθνικής Αντίστασης, αναφερόμενος στο σήμερα, κατάγγειλε: Ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός σήμερα επιτίθενται στα όποια λαϊκά δικαιώματα, σε λαούς και χώρες που αντιστέκονται. Ενώ με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο πάνε οι βέβηλοι να εξισώσουν τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τους θύτες του ιμπεριαλιστικού - φασιστικού τέρατος. Αυτό δε θα αφήσουν οι λαοί να περάσει, υπογράμμισε.

Στο ιστορικό της σφαγής και του αγώνα των Μακρονησιωτών, αναφέρθηκε συγκινημένος ο Μακρονησιώτης Νίκος Μανδράκος, από το ΚΜΙΕΑ, στιγματίζοντας τη βαρβαρότητα του αμερικανόδουλου μοναρχοφασιστικού κράτους. Ενώ κατάγγειλε πως και σήμερα οι κυβερνώντες αρνούνται να ανοίξουν το Φάκελο της Μακρονήσου και να δώσουν τα ονόματα των σφαγιασθέντων εν ψυχρώ αγωνιστών. Οι ενοχές τους για τα εγκλήματα που διέπραξαν δεν τους αφήνουν, είπε χαρακτηριστικά, γι' αυτό αρνούνται. Και κατέληξε: Τους καλούμε σήμερα επιτέλους να δώσουν όλα τα στοιχεία, όπως ζητούν οι αγωνιστές και το ΚΚΕ.

Από το ΚΚΕ, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Απόστολος Παφίλης, στέλεχος του ΚΚΕ, που υπενθύμισε ότι οι αγωνιστές της Μακρονήσου ήταν η ίδια η Εθνική μας Αντίσταση, ψυχή, εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της οποίας ήταν το ΚΚΕ. Η μνήμη και το παράδειγμα των ηρωικών νεκρών και αγωνιστών της Μακρονήσου, τόνισε, παραμένουν ζωντανά και εμπνέουν και θα εμπνέουν τις νέες γενιές στους αγώνες που συνεχίζονται σήμερα για τα ίδια ιδανικά, για λαϊκά δικαιώματα, για το σοσιαλισμό, ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Χαιρέτισαν, επίσης, ο δήμαρχος Λαυρίου και οι βουλευτές Ε. Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Λεβέντης (ΣΥΝ).

Στεφάνια κατατέθηκαν στο Ηρώο που έχει στηθεί στη μνήμη των Μακρονησιωτών στην παραλία του Λαυρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ