Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15.3.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Ευλόγησαν» την οδηγία «Μπολκεστάιν»

Προαναγγελία νέων ανατροπών ενόψει της Συνόδου Κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ( της ανταποκρίτριας μας Α. ΦΩΤΑΚΗ).--

Την προώθηση της αντεργατικής οδηγίας «Μπολκεστάιν» και της Στρατηγικής της Λισαβόνας είχε σαν αντικείμενο το χτεσινό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των 25, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, δεδομένης και της προετοιμασίας για την Εαρινή Σύνοδο κορυφής. Η οδηγία, που κρίνεται «απαραίτητη για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς» του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, ύστερα και από την ανέξοδη λεκτική τροποποίησή της από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάζει στο στόχαστρο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των μεταναστών εργατών στα πλαίσια της ΕΕ.

Η «μετατροπή» της οδηγίας «Μπολκεστάιν» σε «Εκθεση Γκέμπχαρντ», ήταν και το απαραίτητο άλλοθι που αναζητούσαν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΕ, προκειμένου να ανακόψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, δηλώνοντας προκλητικά ότι μετά το λεκτικό εξωραϊσμό της οδηγίας «το 90% των απαιτήσεών μας ικανοποιήθηκε»...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστο Φώλια, υποστήριξε ότι «η συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μία καλή βάση διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας σε ένα κείμενο οδηγίας, η οποία θα αίρει τα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών, συμβαδίζοντας, συγχρόνως, με την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι 25 αναζητούν κοινό τόπο στα συμφέροντά τους για να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, για τους νέους κυρίως εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση τάχθηκε ακόμα υπέρ των κατευθύνσεων της Επιτροπής για τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας, που κάνουν ανοιχτά λόγο για τη διάλυση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την πλήρη προσαρμογή τους στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ