Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αρνητική εισήγηση για τις «ποσοστώσεις» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ν. Ντούβα ζητάει την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου, με την οποία καθορίστηκε το ποσοστό εισόδου των αποφοίτων λυκείου παλαιότερων ετών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στο 25% ή 22.000 φοιτητές συνολικά. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχαν προσφύγει 300 περίπου υποψήφιοι της «παλαιάς φουρνιάς».

Ειδικότερα, ο εισηγητής υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, επειδή υπάρχει υπέρβαση εξουσίας. Δηλαδή, κατά τον εισηγητή, δεν έχει αιτιολογηθεί το ποσοστό εισόδου, με συνέπεια να μην μπορεί να ελεγχθεί η πράξη της διοίκησης από το ΣτΕ. Ετσι, για τυπικούς λόγους πρότεινε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, παρόλο που κατά τον εισηγητή - σύμβουλο Επικρατείας Ν. Ντούβα, ο καθορισμός ποσοστού εισόδου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αντιβαίνει τις συνταγματικές αρχές, ακόμη και αν είναι επί το δυσμενέστερο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας θα πρέπει να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τους αποφοίτους της «παλαιάς φουρνιάς» επιπλέον 2.800 υποψήφιοι, με βάση τους υπολογισμούς ανά δέσμη, αφού το σύνολο των εισαγόμενων είναι περίπου 82.000 άτομα.

  • Σχετικά με μια άλλη προσφυγή που κατατέθηκε από 106 γονείς δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες της αλλοδαπής και ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας, με την οποία μειωνόταν το ποσοστό εισόδου των παιδιών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η εισηγήτρια Αικ. Συγγούνα πρότεινε την απόρριψη της προσφυγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ