Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ
Νέο αίτημα για επανάληψη της δίκης Στακτόπουλου

Για τρίτη φορά θα γίνει αίτημα στον Αρειο Πάγο να επαναληφθεί η δίκη του Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε το 1949 για συνέργεια στη δολοφονία του φιλελεύθερου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στις 16 Μάη 1948. Ο Γρ. Στακτόπουλος πέθανε αδικαίωτος το 1998, ενώ ήταν αθώος.

Αυτή τη φορά, η χήρα του Γρ. Στακτόπουλου, στην αίτηση αναψηλάφησης της δίκης, θα επικαλεστεί τρία βασικά υπερασπιστικά χαρτιά, με τα οποία θα ισχυρίζεται ότι η καταδίκη του άντρα της ήταν αποτέλεσμα δικαστικής πλάνης. Ειδικότερα, θα επικαλεστεί επιστολή (της 10/5/2004) του Ηλ. Βαφειάδη, γιου του συνηγόρου υπεράσπισης του Γρ. Στακτόπουλου, Ιορδάνη Βαφειάδη, όπου αποκαλύπτεται ότι ο Γρ. Στακτόπουλος επέλεξε να «ομολογήσει» την παρουσία του στη δολοφονία Πολκ, προκειμένου να αποφύγει τη θανατική ποινή και να εξασφαλίσει την αθώωση της συγκατηγορούμενης μητέρας του. Επίσης, θα επικαλεστεί βιβλίο του Γ. Παρίση, καθώς και το βιβλίο του Ελ. Βούρβαχη με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Πολκ».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση Πολκ έχουν γραφεί πλήθος δημοσιευμάτων και βιβλίων. Στα δημοσιεύματα αυτά αποδεικνύεται ότι η δολοφονία έγινε από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες που δρούσαν ασύδοτες εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το παρακράτος και την επίσημη ελληνική αστυνομία. Αμερικανοί και Ελληνες κουίσλιγκ έριξαν την ευθύνη στο ΚΚΕ και σε ορισμένα στελέχη του, τους Μουζενίδη και Βασβανά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ