Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαράτσι 900 ευρώ σε μετανάστες!

Χαράτσι 900 ευρώ επιβάλλει η κυβέρνηση σε όσους οικονομικούς μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, μετά την πάροδο διαμονής πέντε ετών στη χώρα. H καταβολή μάλιστα του συγκεκριμένου παράβολου δεν εγγυάται και την απόκτηση της συγκεκριμένης ιδιότητας, η οποία εξαρτάται και από μια σειρά άλλες προϋποθέσεις που θα λέγαμε ότι «χωρούν» υποκειμενικής ερμηνείας. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να πληρώσει τα 900 ευρώ, χωρίς όμως να αποκτήσει και την εν λόγω άδεια.

Οι προϋποθέσεις αυτές ορίζονται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και εστάλη στους συναρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με αυτό, ως επί μακρόν διαμένων θεωρείται ο υπήκοος τρίτης χώρας που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, διαθέτει επαρκές εισόδημα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του, ασφάλιση ασθενείας και, τέλος, διαθέτει «επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού». Είναι προφανές ότι η τελευταία προϋπόθεση επιδέχεται διαφορετικών εκτιμήσεων - αποφασιστικό ρόλο παίζει σ' αυτό η άποψη της πενταμελούς Επιτροπής Μετανάστευσης που θα συσταθεί σε κάθε νομό - αλλά και αδικιών σε βάρος των μεταναστών.

Η απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος σχετίζεται με την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς - σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών - από τις μεθεπόμενες τοπικές εκλογές οι εν λόγω μετανάστες θα μπορούν να ψηφίζουν. Η σχετική άδεια, μετά από πέντε χρόνια, ανανεώνεται, ενώ μπορεί να ανακληθεί για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται το φακέλωμα των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών, καθώς οι σχετικές άδειες διαμονής που εκδίδονται αποστέλλονται στο τέλος κάθε μήνα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Ασφάλειας της ΕΛΑΣ μαζί με τα ακριβή στοιχεία των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ