Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Μεθοδευμένη αντεργατική συμφωνία
  • Εξευτελιστικές οι «αυξήσεις» στους μισθούς και στα μεροκάματα που συμφωνήθηκαν χτες, κατ' εντολή των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ
  • Το ΠΑΜΕ αποχώρησε από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας το παζάρι σε βάρος των εργαζομένων

Σε μια προκλητική αντεργατική συμφωνία σε βάρος των μισθών, του εργατικού εισοδήματος και των εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων κατέληξαν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι τρεις εργοδοτικές ενώσεις, στη χτεσινή, έκτη κατά σειρά διαπραγματευτική συνάντηση. Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη διετία 2006-2007 προδιαγράφει νέα δεινά για τους εργαζόμενους, καθηλώνει τους μισθούς και τα μεροκάματα και προς δόξαν της «εργασιακής ειρήνης» διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού την κερδοφορία των βιομηχάνων. Η μεσοσταθμική αύξηση για το τρέχον έτος είναι μόλις 3,9% και το 2007 ακόμα χαμηλότερα, στο 3,4%. Η «αύξηση» στα μεροκάματα τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους είναι 77 λεπτά τη μέρα και στους μισθούς μόλις 17,13 ευρώ! Ετσι, ο κατώτερος μισθός από 1/1/2006 διαμορφώνεται από τα 591 ευρώ στα 608 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο από 26,41 ευρώ που είναι σήμερα στα 27,18 ευρώ και αυτά μεικτά.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις-ψίχουλα στα κατώτερα μεροκάματα και μισθούς θα δοθούν ως εξής: Από 1/1/2006 ποσοστό 2,9% και από 1/9/2006 συν 2,9%. Το 2007 η αύξηση που θα δοθεί θα είναι 5,1% από την 1/5. Αυτά τα ποσοστά οδηγούν σε πραγματικές μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 3,9% και 3,4% για κάθε έτος αντίστοιχα και όχι στο εικονικό και ψευδές 11,3% που παρουσίασαν οι εργοδότες και συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υποτάχτηκε στις αξιώσεις του ΣΕΒ που από τη δεύτερη συνάντηση έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 3,8%. Ταυτόχρονα, αποτελεί άρδην εγκατάλειψη του ίδιου του πενιχρού πλαισίου που είχε θέσει η πλειοψηφία και όριζε μια αύξηση της τάξης του 8% μόνο για το 2006.

Αποχώρησε το ΠΑΜΕ

Από τη συνάντηση για τη σύμβαση αποχώρησε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας το παζάρι που στήθηκε κατ' εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ πλειοψηφίας ΓΣΕΕ και εργοδοτικών ενώσεων με στόχο την υπογραφή όπως όπως μιας σύμβασης, στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης», κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στη συνέχεια.

Μιλώντας στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην πλατεία Μητροπόλεως, έξω από τα γραφεία της ΕΣΕΕ όπου γινόταν η συνάντηση, ο Γ. Μαυρίκος κατήγγειλε την πολιτική της «συναίνεσης» που πρεσβεύουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «κοινωνικοί εταίροι» και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την οποία επιχειρούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μόνο μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» θα πρέπει να δρα το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι μια απαράδεκτη αντίληψη, είπε. Και πρόσθεσε: «Για όλους εμάς, μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός της ταξικής πάλης. Σας καλούμε, όλους, να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για την επιτυχία της απεργίας στις 13 του Απρίλη. Μέσα από την απεργία να δώσουμε απάντηση στο δικομματισμό, στους εργοδότες, στη συναίνεση».

Υμνοι στην «κοινωνική συναίνεση»

Η επαίσχυντη συμφωνία φέρει τη σφραγίδα της «κοινωνικής ειρήνης» και της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, στόχους που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βάζει πάνω από το μεροκάματο του εργάτη και της εργάτριας.

Δεν το απέκρυψαν άλλωστε οι ίδιοι οι πρωτεργάτες της που διά στόματος προέδρου της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκη, καυχόνταν ότι «ο διάλογος απέδωσε. Είχαμε αίσιο τέλος. Με αίσθημα ευθύνης κοιτάμε στα μάτια την κοινωνία, επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Πράξαμε το καθήκον μας»..!

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι επετεύχθη «ο στόχος της σημερινής συνάντησης που ήταν η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης που συνέβαλε σε τόσα τα τελευταία 15 χρόνια... Εξασφαλίζουμε το πλαίσιο της εργασιακής ειρήνης...». Οσο για τις «καλές αμοιβές» και «τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη των "15"», για τα οποία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, και μόνο το γεγονός ότι το κατώτερο μεροκάματο από την αρχή του χρόνου θα είναι 27,18 ευρώ μεικτά και από το Σεπτέμβρη 27,97 ευρώ μεικτά μαρτυρά τι εννοούν οι βιομήχανοι όταν μιλάνε για καλές αμοιβές.

Το καλύτερο δυνατό για τους βιομηχάνους

Αυτές οι αμοιβές της εξαθλίωσης ερμηνεύουν με τον καλύτερο τρόπο και το τι εννοούσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, όταν δήλωνε ότι έγινε ένας «έντιμος συμβιβασμός». Εντιμος για ποιον άραγε; Για τους εργαζόμενους ή τους βιομηχάνους; Ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας πως «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» και προκλητικά συμπλήρωσε ότι «αξιοποίησε τη δύναμη που έδωσαν στη ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι με την απεργία στις 15 Μάρτη»...

Ομως, κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα... Και αυτή είναι ότι τα 591 ευρώ μεικτά του μισθού του περασμένου Δεκέμβρη θα γίνουν σήμερα 608 ευρώ μεικτά και με αυτά θα πρέπει να ζήσει ο εργάτης της φάμπρικας. Με τα ίδια προσχήματα μίλησε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κ. Πουπάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι καλύφθηκαν έτσι οι απώλειες των εργαζομένων, όταν ο πραγματικός τιμάριθμος τρέχει με ρυθμούς πολλαπλάσιους από την αύξηση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η επαίσχυντη συμφωνία δεν εκφράζει μόνο τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ προς τις αξιώσεις των άλλων «κοινωνικών εταίρων». Αποτυπώνει, ταυτόχρονα, την ομόθυμη θέση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να «κλείσουν» την υπόθεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων, να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για το μεγάλο κεφάλαιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κατεύθυνση, στην οποία καλούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, κατέληξαν χτες «επιτυχώς» οι κοινωνικοί εταίροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ