Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κολυμπά για τα Μάρμαρα

Ο Ελγιν και ο Μπάιρον δεν είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικοί φορείς δύο τελείως διαφορετικών και συγκρουσιακών αντιλήψεων για τον πολιτισμό. Της αντίληψης που θέλει τον πολιτισμό ως ένα ακόμη πεδίο κέρδους και αυτής που τον θέλει πεδίο διαλόγου μεταξύ των λαών για κατάκτηση της γνώσης και ανάπτυξη του πνευματικού τους επιπέδου.

Ο Βρετανός γιατρός, Κρίστοφερ Στοκνέιλ, ένθερμος υποστηρικτής της δεύτερης άποψης, θα κολυμπήσει την 1η Ιουλίου τα 26 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τη Δήλο από την Πάρο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και τη συγκέντρωση χρημάτων για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα που τα «γέννησε».

Τον κολυμβητικό μαραθώνιο οργανώνει το «Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη» και ο κολυμβητής - γιατρός θα βουτήξει στα νερά της Δήλου στις έξι το πρωί και αναμένεται να φτάσει στην Πάρο στις 9 το βράδυ. Για τον ίδιο, αυτή η πράξη, αποτελεί ένα στόχο τιμής για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και συγχρόνως εκφράζει την πλειοψηφία των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και της αποκατάστασης αυτής της αδικίας.

Ο Στοκνέιλ, που είναι ένας καταξιωμένος παθολόγος αλλά και φιλότεχνος, θα κολυμπήσει και για συγκέντρωση χρημάτων, κυρίως για ιατρικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για 11 χρόνια κολύμπησε σε διάφορες χώρες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, προσφέροντας πάνω από 200.000 λίρες σε νοσοκομεία και ιατρικές έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ