Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Θέατρο
«Ειρήνη», χωρίς ... εκσυγχρονισμούς

Σκηνή από την «Ειρήνη»
Σκηνή από την «Ειρήνη»
Το πλέον διαχρονικό αίτημα της ανθρωπότητας θέτει ο Αριστοφάνης με την κωμωδία του «Ειρήνη», που γράφτηκε το 421 π.Χ. και πρωτοπαρουσιάστηκε 10 μέρες πριν τη λήξη του καταστροφικού Πελοποννησιακού Πολέμου, που επί 10 χρόνια αιματοκύλησε τον ελλαδικό χώρο και άλλαξε τη ρότα της ιστορίας.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 30 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με Τρυγαίο τον Γιώργο Παρτσαλάκη.Στους άλλους ρόλους οι: Σωτήρης Τζεβελέκος και Γιάννης Πολιτάκης (δούλοι), Μπάμπης Σαρηγιαννίδης (Πόλεμος), Γιώργος Λέφας (Ερμής), Νίκος Μπουσδούκος (Ιεροκλής). Κορυφαίου του Χορού είναι οι:Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιάννης Σαμσιάρης, Δημήτρης Μαύρος. Συνολικά στους ρόλους και στο Χορό συμμετέχουν 35 ηθοποιοί. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Αγγελου Αγγελή, η χορογραφία της Ερσης Πήττα, η ενορχήστρωση του Πέτρου Ταμπούρη, η μουσική διδασκαλία της Ολυμπίας Κυριακάκη, φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Πρόθεση του σκηνοθέτη - είναι η πρώτη του δουλιά σε αρχαίο δράμα - όπως την εξέφρασε ο ίδιος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι η αποφυγή κάθε είδους εκσυγχρονισμού, βωμολοχιών, εκβιαστικών αναλογιών με το σήμερα, μεταφραστικών ατασθαλιών και βεβηλώσεων. Για το τελευταίο, εγγύηση αποτελεί η μετάφραση του Κώστα Βάρναλη, που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτό το σκοπό. Οπως πρόσθεσε και ο Ν. Μπουσδούκος, πρόκειται για μια παράσταση αυτής καθ' αυτής της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη και όχι μια παράσταση πάνω σε αυτό το έργο του Αριστοφάνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μουσική της παράστασης, που θα αποπειραθεί να παρουσιάσει την ιστορία της ελληνικής μουσικής από τον «Παιάνα για την ειρήνη» του αρχαίου ποιητή Βακχυλίδη, πάνω στη μουσική του αρχαίου Δελφικού Υμνου, μέχρι τον Χατζιδάκι. Η παράσταση θα συνοδεύεται από «ζωντανή» ορχήστρα, ενώ έχει προστεθεί ένας πρόλογος που εντάσσει τους θεατές στις ιστορικές συνθήκες του έργου.

Μετά τους Δελφούς το έργο θα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αρχίζοντας από το Βόλο (8/7). Ακολουθούν: 12/7 Κασσάνδρα, 15/7 Κατερίνη, 19/7 Γιάννενα, 22/7 Καβάλα, 29/7 Λαμία. Ενώ στις 4 και 5 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ