Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Σφοδρές συγκρούσεις με άρωμα πετρελαίου...

NTZAMENA - ΠΑΡΙΣΙ.- Εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε ως αργά χτες η κατάσταση στην πρωτεύουσα του πετρελαιοπαραγωγού Τσαντ. Οι εδώ και καιρό συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του «Ενωμένου Μετώπου για την Αλλαγή» (FUC) και το στρατό του «προέδρου» Ιντρίς Ντεμπί μεταλαμπαδεύτηκαν χτες έξω από τα ανατολικά προάστια της Ντζαμένα με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς...

Ο «πρόεδρος» Ιντρίς Ντεμπί ισχυρίστηκε πως διατήρησε τον έλεγχο της πρωτεύουσας, μιλώντας για «δεύτερη μέσα σε ένα μήνα απόπειρα» κατά της κυβέρνησης που σχημάτισε όταν κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πριν 16 χρόνια. Επέρριψε την ευθύνη στο γειτονικό Σουδάν, λέγοντας ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος» έγινε «προγραμματισμένα» από «τηλεκατευθυνόμενους από τις δυνάμεις του Χαρτούμ μισθοφόρους».

Στην κρίση επενέβη το Παρίσι. Με πρόσχημα την «ασφάλεια» περίπου 1.500 Γάλλων υπηκόων ενίσχυσε με 150 στρατιώτες τους ήδη υπάρχοντες 1.200 Γάλλους στρατιώτες που εδρεύουν σε τρεις βάσεις της πρώην γαλλικής αποικίας. Σύμφωνα με αντάρτες και γαλλικούς ραδιοσταθμούς, γαλλικά μαχητικά τζετ συμμετείχαν στους χτεσινούς βομβαρδισμούς θέσεων ανταρτών σε ανατολικές περιοχές της χώρας, προκαλώντας «πολλά θύματα» και μεταξύ αμάχων. Ωστόσο, το Παρίσι το διέψευσε...

Η προέλαση των ανταρτών του FUC στα ενδότερα του Τσαντ ξεκίνησε πριν ένα εξάμηνο από τις βάσεις τους στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν). Φαίνεται να ελέγχουν ήδη αρκετές περιοχές του ανατολικού Τσαντ. Από τις χτεσινές συγκρούσεις φαίνεται πως ο στρατός (που είχε επικεντρωθεί στα ανατολικά) αιφνιδιάστηκε αντιμετωπίζοντας σφοδρές επιθέσεις από νότιες και κεντρικές περιοχές.

Η κρίση δεν υποδαυλίζεται μόνον από την αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρία χρόνια στο Νταρφούρ. Συνδέεται με τα έσοδα που άρχισε να προσκομίζει το Τσαντ με την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου από κοινοπραξία της «ExxonMobil». Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο διάστημα Οκτώβρης 2003 - Δεκέμβρης 2005 το Τσαντ εξήγαγε 132,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η κυβέρνηση (όχι όμως και ο λαός...) αποκόμισε καθαρά κέρδη 307 εκατ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ