Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι ενδοκοινοτικές συγκρούσεις

Απώλειες για τους Αμερικανούς από την αντίσταση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η ενδοκοινοτική βία που τείνει να λάβει τη μορφή εμφυλίου αλλά και η απαίτηση της Σιιτικής Συμμαχίας ο Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι να είναι ο πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση παρατείνουν την αιματοχυσία και την πολιτική παράλυση που κατά την Ουάσιγκτον αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι» για την επιστροφή του Ιράκ στην ομαλότητα... παραγνωρίζοντας το μοναδικό παράγοντα «παράλυσης»: την κατοχή. Πιο πραγματιστές στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί Αμερικανοί έφτασαν τους 35 μέχρι την 12η Απριλίου, αριθμός που ξεπερνά τους νεκρούς κατοχικούς όλου του Μαρτίου.

Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Κοινοβουλίου Αντνάν Πατσάτσι εμφανίστηκε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διέξοδο στο αδιέξοδο πριν την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα. Εντούτοις η αισιοδοξία εκλείπει από την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού όπου αναφέρει ότι τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι έχουν δει το δρόμο της εξόδου από τα μεικτά χωριά εξαιτίας της βίας και του τρόμου.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά χτες το απόγευμα σε σιιτικό προάστιο στα περίχωρα της βορείου Βαγδάτης, αναφέρεται στον προσωρινό απολογισμό των αρχών. Επίσης, ανατίναξη παγιδευμένου οχήματος την ώρα της αποχώρησης πιστών από σιιτικό τέμενος στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 10. Η επίθεση σημειώθηκε σε χωριό κοντά στην πόλη Μπακούμπα, 60 χλμ. βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Τέλος, ένοχος ανυπακοής σε διαταγές κρίθηκε από το βρετανικό στρατοδικείο του Αλτνερσοτ ο στρατιωτικός γιατρός και υποσμηναγός Μάλκομ Κένταλ-Σμιθ, ο οποίος αρνήθηκε να πολεμήσει στο Ιράκ, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος αυτός ήταν άδικος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ