Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προσπάθεια εκφοβισμού με στρατιωτική άσκηση μαμούθ

Θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλη και το Μάη στην Καραϊβική, σε συνεργασία με υποτακτικές κυβερνήσεις της περιοχής

Η αμερικανική πολεμική μηχανή εμφανίζεται απειλητική στη Λατινική Αμερική

Associated Press

Η αμερικανική πολεμική μηχανή εμφανίζεται απειλητική στη Λατινική Αμερική
Τα εδάφη που βρέχονται από την Καραϊβική θάλασσα, που τη σήμερον ημέρα απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία μπροστά στη σύγχρονη διαμάχη για την εμπορική και πολιτική ηγεμονία στον κόσμο, είναι και πάλι στόχος των ιμπεριαλιστών.

Αυτή τη φορά, υπό τον ευφημισμό Partnership of the Americas, (Συνεταιρισμός της Αμερικής), η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, που θα συμμετάσχουν σε άσκηση μαζί με άλλες χώρες της περιοχής.

Τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση θα επικεντρωθεί στις υποτιθέμενες «συμβατικές απειλές» και στην τελειοποίηση των επιπέδων εξάσκησης για διάφορες αποστολές, ακαδημαϊκοί και αναλυτές έχουν πολύ διαφορετική άποψη.

Το εμπόριο ναρκωτικών και ατόμων, καθώς και η τρομοκρατία προβάλλονται από το Λευκό Οίκο, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ως δικαιολογία για ένοπλες επιδρομές και ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, τονίζουν κάποιοι.

Αλλοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη βορειοαμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή συνιστά επίδειξη δύναμης απέναντι στην αναζωογόνηση των κοινωνικών κινημάτων, ιδιαίτερα των κινημάτων των ιθαγενών και την εμφάνιση προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Η Καραϊβική είχε και έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία, καθώς είναι ένα είδος συνδετικού κρίκου μεταξύ Βορρά και Νότου της αμερικανικής ηπείρου καθώς και μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού, που τους ενώνει η διώρυγα του Παναμά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ιαπωνία και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στη Λατινική Αμερική, από την άλλη πλευρά, όμως, οι ΗΠΑ αρνούνται να παραχωρήσουν τα κεκτημένα τους προνόμια στην περιοχή.

Ετσι, η ενίσχυση των συμφωνιών για την καταπολέμηση του ναρκεμπορίου, ενέργειες για τη μεταναστευτική περιστολή και η προώθηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (2004) με την Κεντρική Αμερική αντικατοπτρίζουν επίσης το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.

Η παραπάνω στρατηγική περικλείει τη συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα, και οι συνεχείς κοινές συνεδριάσεις τους υποτίθεται πως προορίζονται να ανακόψουν τη δράση των συμμοριών και να περιορίσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ποιες χώρες της περιοχής θα εμπλακούν άμεσα στην εν λόγω άσκηση, με συμμετοχή του στρατού τους.

Στρατιωτική άσκηση «χωρίς προηγούμενο»

Αναφορικά με το θέμα της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης στρατιωτικής άσκησης, ο αντισυνταγματάρχης Εκτορ Ερέρα, μέλος του Μπολιβαριανού Πολιτικού Μετώπου, που ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν για τη διεξαγωγή της εν λόγω άσκησης των ΗΠΑ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, συζήτησε με την Πατρίσια Βιγιέγας Μαρίν στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού TELESUR στο Καράκας.

Ο Ερέρα χαρακτήρισε τη στρατιωτική άσκηση ως προσπάθεια εκφοβισμού της Ουάσιγκτον ενάντια στις χώρες που δε στηρίζουν την κυβέρνηση Μπους, ενώ σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μιας τέτοιας μεγάλης έκτασης ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, τη στιγμή μάλιστα που το Περού ετοιμάζεται να εκλέξει νέο Πρόεδρο - με τον Ογιάντα Ουμάλα, όχι ιδιαίτερα αρεστό στις ΗΠΑ, καθώς είναι αντίθετος με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου (TLC), να περνάει στο δεύτερο γύρο των εκλογών...

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ξαναδεί μια τόσο μνημειώδη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νερά της Καραϊβικής, με καταδρομικά και φρεγάτες, αλλά και ένα αεροπλανοφόρο, όπως το «Τζορτς Ουάσιγκτον», που δεν έχει μόνο σχεδόν εκατό πολεμικά αεροπλάνα, αλλά και 6.500 πεζοναύτες, ενώ συνολικά η στρατιωτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην περιοχή φτάνει τους 15.000 άντρες», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Ερέρα έκανε έκκληση στους λαούς της Λατινικής Αμερικής να υψώσουν τη φωνή τους, ώστε να μην επιτρέψουν στις ΗΠΑ τέτοιου είδους εκφοβισμούς. Ενώ σε ερώτηση της δημοσιογράφου του TELESUR για την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στη Βενεζουέλα, ο Ερέρα απάντησε ότι είναι ολοφάνερο πως στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας θα υπάρξουν πιθανώς και εχθροπραξίες. «Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εναέριες αναγνωρίσεις, η εξερεύνηση της γεωγραφίας νότια της Καραϊβικής, ασκήσεις στρατιωτικών αποβάσεων, καθώς και η μέτρηση των υδάτων και του βάθους αυτών;».

Αλλο ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με αυτήν τη σούπερ στρατιωτική άσκηση, σύμφωνα με τον Ερέρα, είναι ότι «οι ΗΠΑ προστατεύουν την Κολομβία του Αλβαρο Ουρίμπε, και όχι βέβαια τον κολομβιανό λαό, που έχει κουραστεί από τον πόλεμο και το μόνο που επιθυμεί είναι η ειρήνη (...)».

Κλείνοντας την κουβέντα του με τη δημοσιογράφο Μαρίν, ο Βενεζουελανός αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα του δε θα πρέπει να αναμειχθεί σε αυτήν τη στρατιωτική άσκηση, που δεν πρόκειται να επιφέρει καμία πρόσθετη αξία στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, «... έχουμε μία νέα φιλοσοφία πολέμου και Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο λαός και οι Ενοπλες Δυνάμεις πορεύονται μαζί, στην προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας...».

Στο στόχαστρο των απειλών πρωτίστως Κούβα και Βενεζουέλα

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό TELESUR, ο Κολομβιανός αναλυτής Αλφρέδο Ράνχελ τόνισε με έμφαση ότι η στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ μέσα στον Απρίλη συνιστά επίδειξη δύναμης της χώρας που κυβερνά ο Τζορτζ Μπους ενάντια στις κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας, «με τις οποίες διατηρεί τεταμένες διπλωματικές σχέσεις». Στη συνέχεια εξήγησε ότι τα παραπάνω είναι μία από τις ερμηνείες που μπορεί να δοθεί σε αυτήν τη στρατιωτική άσκηση «χωρίς προηγούμενο» στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Σε ερώτηση του TELESUR για την πιθανότητα να θέλουν οι ΗΠΑ, με αυτήν τη στρατιωτική άσκηση, να προειδοποιήσουν για πιθανή σκλήρυνση της εξωτερικής τους πολιτικής έναντι των λατινοαμερικανικών χωρών, ο Ράνχελ ανέφερε ότι στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την πιθανότητα να είναι σε θέση οι ΗΠΑ να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο σύγκρουσης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. «Δε νομίζω ότι μπορούν να ανοίξουν πρόσθετα μέτωπα σύγκρουσης, ενώ υπάρχει αυτό στο Ιράκ και πιθανότατα να αναπτύξουν άλλο ένα στο Ιράν, τους επόμενους μήνες». Η κυβέρνηση Μπους έχει ήδη αρκετά εσωτερικά προβλήματα κοινής γνώμης, που την τιμώρησε ρίχνοντας με δραματικό τρόπο τη δημοτικότητα του Προέδρου στις δημοσκοπήσεις, ώστε να μπει σε μία περιπέτεια εχθροπραξιών ενάντια σε χώρες της λατινοαμερικάνικης περιοχής.

Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: Οσο πιο πολύ αντιδρούν, συνολικά, οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, αλλά και όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, άλλες ακόμα δειλά - δειλά και χαμηλόφωνα, άλλες υψώνοντας τη φωνή και το ανάστημά τους στις ιμπεριαλιστικές, νεοαποικιοκρατικές βλέψεις των ΗΠΑ, τόσο οι τελευταίες θα εντείνουν τις πιέσεις τους, τους εκφοβισμούς ή ακόμα θα προχωρούν και σε ωμές επεμβάσεις, στρατιωτικές και μη, στις οποίες, άλλωστε, έχουν εξασκηθεί πολύ καλά στο παρελθόν, ακόμα και στο πολύ πρόσφατο.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ