Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί και πολεμικοί σχεδιασμοί

Διαδήλωση βρετανών διαδηλωτών στις 31 Μάρτη, υποδοχή στην Κοντολίζα Ράις

Associated Press

Διαδήλωση βρετανών διαδηλωτών στις 31 Μάρτη, υποδοχή στην Κοντολίζα Ράις
Η Ουάσιγκτον κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο, τη βδομάδα που πέρασε, τη ρητορική της εναντίον του Ιράν. Το βράδυ της Τετάρτης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε σε ομιλία της στο Σικάγο ότι η Ουάσινγκτον, αν - όπως ήδη διαφαίνεται - η Ρωσία και η Κίνα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, θα συστήσει μια «συμμαχία των προθύμων», παραμερίζοντας τον ΟΗΕ, για άλλη μια φορά, ώστε να πετύχει τους στόχους της.

Δηλαδή, αν δεν εξουσιοδοτηθούν οι ΗΠΑ (βλέπε τα γεράκια της κυβέρνησης Μπους) από το Συμβούλιο, για την έναρξη ακόμη ενός πολέμου, τότε θα βρουν συμμάχους να τον κάνουν! Ο ωμός εκβιασμός της κυβέρνηση Μπους προς συμμάχους και αντιπάλους είναι ξεκάθαρος, και η απειλή πολέμου -που όπως διαμήνυσαν τόσο ο Μπους όσο και η Ράις σε όλους τους τόνους, «δεν αποκλείεται» να είναι ακόμη και πυρηνικός - είναι ξεκάθαρος. Η διπλωματία των αμερικανικών απειλών έχει σαφή στόχο να «εξουδετερώσει» την υποτιθέμενη απειλή που συνιστά το Ιράν, τόσο για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και, υποτίθεται, για την ασφάλεια του Ισραήλ, λόγω του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Φυσικά, το Ισραήλ έχει μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα εδώ και δυο - τρεις δεκαετίες και ουκ ολίγα πυρηνικά όπλα, τα οποία έχει αποκτήσει εντελώς παράνομα, αλλά όμως αυτά είναι «καλά» πυρηνικά για την Ουάσιγκτον...

Η Ρωσία και η Κίνα, που αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια για την κλιμάκωση του εμπορικού αποκλεισμού και σε διεθνές επίπεδο -πέραν του αμερικανικού, δηλαδή -, αλλά και στα σχέδια επίθεσης που το Πεντάγωνο, όπως έχει γραφεί κατά κόρον, καταρτίζει πλέον σε «επιχειρησιακό» επίπεδο, επαναλαμβάνουν διαρκώς τη θέση ότι «η επίλυση του προβλήματος πρέπει να είναι διπλωματική». Η ρωσική πλευρά, μάλιστα, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την αμερικανική απαίτηση να διακόψει τη συνεργασία της με το Ιράν, όσον αφορά στο ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα (που κάθε άλλο παρά «παράνομο» είναι).

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού αντιτίθεται στην κήρυξη άλλου ενός πολέμου, η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ομοθυμαδόν μιλά για «ιρανική απειλή» - στο θέμα οι Δημοκρατικοί δίνουν διαπιστευτήρια «πατριωσύνης».

Οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση Μπους «εξετάζει» το ενδεχόμενο να υπάρξουν «απευθείας συνομιλίες» με το Ιράν, πάντως, μπορεί να έχουν κάποια βάση, με δεδομένες τις ασυμφωνίες εντός του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Στη «συμμαχία των προθύμων» δεν αναμένεται να υπάρξει ακριβώς... μεγάλη συμμετοχή και λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ, όπου παρά την κατοχή η κατάσταση έχει βαλτώσει.

Από την πλευρά του Ιράν, παρά τους λεονταρισμούς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δήλωνε αυτήν τη βδομάδα ότι ο στρατός της ισλαμικής δημοκρατίας θα «κόψει τα χέρια οποιουδήποτε τολμήσει να επιτεθεί», ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ «σάπιο, ξερό δέντρο που θα ξεριζωθεί με μια θύελλα», παρά την παρόμοια τοποθέτηση που έκανε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ιράν, στρατηγός Αμπντολραχίμ Μουσαβί, ότι οι δυνάμεις του «θα τσακίσουν τους επιτιθέμενους για πάντα», οι διαθέσεις συμβιβασμού είναι γνωστές.

Ωστόσο, η προοπτική άσκησης πολυετών πιέσεων, ώστε το Ιράν να «απομονωθεί» και να «αποδυναμωθεί» τόσο, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια ο στρατός των ΗΠΑ να το καταβάλει, μοιάζει να είναι η στρατηγική της Ουάσιγκτον. Αλλά, μεταξύ των άλλων, το Ιράν διαθέτει και το «όπλο» του πετρελαίου, ενώ οι διαθέσεις των λαών θα κρίνουν πολλά...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επαφή υψηλού επιπέδου (2023-06-20 00:00:00.0)
Με την «αντιπυραυλική» ως αφορμή... (2007-10-24 00:00:00.0)
«Συμμαχία των προθύμων» δολοφόνων... (2006-04-21 00:00:00.0)
Πρώτες συνομιλίες και πρώτες τριβές (2006-03-11 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ενδείξεις κλιμάκωσης (2006-01-14 00:00:00.0)
«Στο ίδιο χαράκωμα» Τεχεράνη - Δαμασκός (2003-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ