Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
«Στο ίδιο χαράκωμα» Τεχεράνη - Δαμασκός

Νέες απειλές της Ράις κατά των δύο χωρών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Συρία και Ιράν ήταν και παραμένουν στο ίδιο χαράκωμα», δήλωνε με νόημα ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος συνοδευόμενος από πολυμελή συνοδεία υπουργών και αξιωματούχων ολοκλήρωσε, χτες το μεσημέρι, την πρώτη επίσκεψή του στη Δαμασκό, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Μπάσαρ αλ Ασαντ. Χαταμί και Ασαντ υποστήριξαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς μια δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών». Την ίδια στιγμή, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των δύο χωρών για «υπόθαλψη τρομοκρατίας».

Στη, μέγιστης σημασίας, συνεργασία των δύο χωρών, που πρέπει «να συνεχιστεί ως έχει και να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς», αναφέρθηκε στις λακωνικές δηλώσεις του, μετά το πέρας των επαφών του στη Δαμασκό, ο Ιρανός Πρόεδρος. Με τις παρατηρήσεις του συμφώνησε ο Σύρος ομόλογός του, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες, με το συντονισμό και τη συνεργασία τους, «οφείλουν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της ενότητας του Ιράκ», ενώ εκθείασε τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Μοχάμαντ Χαταμί επισήμανε ότι «οι δύο χώρες, και καλές σύμμαχοι, καλούνται να είναι σε διαρκή και εντεινόμενη εγρήγορση έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει η περιοχή».

Επιμένει να «ανησυχεί» η Ουάσιγκτον

Αποφεύγοντας να αναφερθεί, συγκεκριμένα, στην επίσκεψη Χαταμί στη Δαμασκό, η Κοντολίζα Ράις διατύπωσε εκ νέου απειλές τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά της Συρίας. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου χαρακτήρισε «προβληματική» τη σχέση ΗΠΑ - Συρίας, «λόγω της πολιτικής και της συμπεριφοράς της Συρίας, που επιμένει να υποστηρίζει την τρομοκρατία». Η Ράις εκτίμησε ότι «η σχέση θα παραμείνει δύσκολη και δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη συριακή συμπεριφορά», ενώ ζήτησε από τη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο.

Ανάλογου περιεχομένου και ύφους ήταν οι «παρατηρήσεις» της και για το Ιράν, το οποίο, όπως είπε, «εξακολουθεί να έχει προβληματική και αρνητική συμπεριφορά έναντι των αμερικανικών συμφερόντων, ενώ παραμένει ένας από τους σταθερότερους υποστηρικτές της τρομοκρατίας στον κόσμο». Η Ράις επανέλαβε τις γνωστές αμερικανικές αιτιάσεις περί ιρανικών προσπαθειών ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου και περί δράσης της αλ Κάιντα στο ιρανικό έδαφος.

Στο Ιράν αναφέρθηκε, όμως, πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του, εξέφρασε ανησυχία για το «πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τονίζοντας ότι «προφανώς και η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτές». Ο Πάουελ συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει αυτό τον επικίνδυνο δρόμο και προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράν». Η Μόσχα, από την άλλη, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Γκιόργκι Μαμέντοφ, δήλωνε ότι «θα ήταν καλό το Ιράν να υπογράψει με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συμφωνία που να επιτρέπει τους συχνούς ελέγχους του πυρηνικού του προγράμματος», αλλά επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη δεν κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά πυρηνικά όπλα».

Και μία «εξάρθρωση»

Την «εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής πρεσβείας στο Λίβανο, στρατιωτικών στόχων και απαγωγές πολιτικών προσώπων» ανακοίνωσε, χτες, ο λιβανικός στρατός. Ο στρατηγός Ελίας Φαρχάτ υποστήριξε ότι η εξάρθρωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη στρατιωτική μυστική υπηρεσία της Συρίας και ότι έχουν συλληφθεί 9 άτομα, Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφικτή» μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2023-06-13 00:00:00.0)
Νέες συμφωνίες και μνημόνια διμερούς συνεργασίας (2023-05-05 00:00:00.0)
Φουντώνει η αντιπαράθεση (2018-05-03 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από την Τεχεράνη (2003-10-15 00:00:00.0)
«Μόνον ειρηνικό» το πυρηνικό πρόγραμμα, λέει ο Χαταμί... (2003-09-16 00:00:00.0)
Διατεταγμένη υπηρεσία (2003-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ