Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δημοψήφισμα για την ΕΕ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Ξεκίνησε σήμερα το δημοψήφισμα που θα κρίνει ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το δημοψήφισμα θα συνεχιστεί και το Σάββατο οπότε και θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πλειοψηφία των περίπου 4 εκατομμυρίων Σλοβάκων ψηφοφόρων φαίνεται διατεθειμένη να ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τις αστικές δυνάμεις της χώρας είναι το ενδεχόμενο η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%, που απαιτείται, για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα (εξ ου και οι δύο μέρες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος). Εξάλλου επτά δημοψηφίσματα που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στη Σλοβακία, ήταν άκυρα εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής σε αυτά.

Για το λόγο αυτό Σλοβάκοι πολιτικοί (από όλες τις αστικές παρατάξεις), που έχουν κάνει την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ προτεραιότητά τους, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις πιέσεις για μια προσέλευση στις κάλπες την Παρασκευή ή το Σάββατο. «Στο δημοψήφισμα δεν ψηφίζονται ούτε κόμματα ούτε πολιτικοί, αλλά αποφασίζεται η τύχη της χώρας», τόνισε στη σχετική έκκλησή του ο Πρόεδρος, Ρούντολφ Σούστερ, ενώ και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για τη Διεύρυνση, είχε δηλώσει την προηγούμενη Παρασκευή ότι «αυτή είναι πιθανώς η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της χώρας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ