Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες εισβολές στην επέτειο της Καταστροφής

«Δεν έχει χρόνο να συναντήσει τον Σολάνα» διαμηνύει ο Αριέλ Σαρόν, μετά την επιμονή του Ευρωπαίου αξιωματούχου να δει τον Γιάσερ Αραφάτ

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ευρεία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός με το πρόσχημα της καταπολέμησης των επιθέσεων με όλμους και ρουκέτες που δέχονται οι γειτονικοί εποικισμοί και η κοντινή πόλη Σντερότ, στο Νότιο Ισραήλ. Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν. Χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε όλες τις πόλεις πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με αφορμή την επέτειο της «Αλ Νάκμπα», της Καταστροφής, επέτειο μνήμης για τους Παλαιστινίους που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, το 1948, όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ.

Πενήντα τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν, πριν ξημερώσει, στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους και ένας 12χρονος, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου της πόλης, αφέθηκε αβοήθητος να πεθάνει αιμορραγώντας. Επίσης, τραυματίστηκαν άλλοι 15 Παλαιστίνιοι και κατεδαφίστηκαν 4 σπίτια.

Μικρότερης εμβέλειας επιχειρήσεις πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός και στη γειτονική πόλη Μπέιτ Λαχίγια αλλά και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, όπου, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος. Με βάση έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, πρόσφατα, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που είναι αρμόδια για τους Παλαιστινίους, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα μέχρι τα τέλη Απρίλη του 2003, περισσότεροι από 12.700 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών κατεδαφίσεων, μιας τακτικής που, όπως καταγγέλλεται, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Στην ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία του ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι διαμένουν πολλές πολυμελείς οικογένειες, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις συνέπειες των κατεδαφίσεων.

Επέτειος μνήμης με προκλήσεις Σαρόν


Associated Press

Με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ο παλαιστινιακός λαός τίμησε, χτες, την επέτειο της «Αλ Νάκμπα». Στην πόλη της Γάζας ήχησαν οι σειρήνες και όλοι απέτισαν τρίλεπτο φόρο τιμής στα θύματα και στους διωγμένους Παλαιστινίους του πολέμου του 1948.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, με αφορμή την επέτειο της «Αλ Νάκμπα», ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν το Ισραήλ δεν αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967». Ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες ισραηλινές εισβολές, τόνισε ότι είναι εμφανής η ισραηλινή προσπάθεια «να τιναχτεί στον αέρα και ο "οδικός χάρτης"».

Την ίδια στιγμή, ο Αριέλ Σαρόν, διά στόματος συμβούλου του Ραανάν Γκισίν, ανακοίνωσε ότι «δεν έχει χρόνο να συναντηθεί με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα». Ο Σολάνα, που επισκέφθηκε χτες τη Συρία προερχόμενος από τη Σαουδική Αραβία, θα μεταβεί στη συνέχεια στη Ραμάλα, όπου έχει καταστήσει σαφές ότι θα συναντήσει τόσο τον Μαχμούντ Αμπάς όσο και τον Γιάσερ Αραφάτ. Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι ο Σαρόν δε δέχεται να συναντήσει τον Σολάνα, επειδή ο τελευταίος επέμεινε να δει τον Αραφάτ, τον οποίο Ισραήλ και ΗΠΑ επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν. Εντούτοις, πριν από λίγα 24ωρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ και προεδρεύων της ΕΕ συναντήθηκε και με τον Σαρόν και με τον Αραφάτ, δίνοντας στους Ισραηλινούς ιθύνοντες τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρα προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα τα βλέμματα στο Παρίσι (2004-10-30 00:00:00.0)
Προβλήματα εκατέρωθεν στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση (2004-06-24 00:00:00.0)
Ακατάπαυστες ισραηλινές επιθέσεις (2002-02-22 00:00:00.0)
Παλιές πιέσεις γνωστές αμερικανικές συνταγές.... (2002-01-03 00:00:00.0)
Βόμβες και διπλωματία (2001-09-05 00:00:00.0)
Στρατιωτική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα (2001-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ