Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι Αμερικανοί εμποδίζουν την παραλαβή φαρμάκων

Την ώρα που το υγειονομικό σύστημα του Ιράκ βρίσκεται υπό κατάρρευση, η αμερικάνικη διοίκηση κατοχής παρεμβαίνει στα νοσοκομεία και πιέζει τους γιατρούς να μην υπογράφουν πρωτόκολλα παραλαβής ανθρωπιστικής βοήθειας, που συνήθως είναι φάρμακα. Η απαγόρευση αυτή γίνεται στην προοπτική ότι οι Αμερικάνοι θα αναλάβουν και τη διοίκηση των νοσοκομείων και επομένως αυτοί θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η μαρτυρία ανήκει στον Ελληνα φαρμακοποιό Σταύρο Χιλιόπουλο και κατατέθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του συνεδρίου Hellas Pharm, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Ο Στ. Χιλιόπουλος, ως μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», βρέθηκε στη Βαγδάτη στο διάστημα 20-30 Απρίλη 2003 και επισκέφτηκε τα 10 απ' τα 35 νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας. Η κατάσταση είναι χαοτική και το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν διοικήσεις και σταμάτησε η μισθοδοσία. Μέσα στο Μάη αναμένεται να τελειώσουν και τα τελευταία φάρμακα και τα υπόλοιπα υλικά που διέθεταν μέχρι τώρα οι κρατικές αρχές.

Οπως είπε στο «Ρ» ο Στ. Χιλιόπουλος, στο βόρειο μέρος της Βαγδάτης έχουν συγκροτηθεί επιτροπές απ' τους Σιίτες σε συνεργασία με τα τζαμιά και κατά ένα τρόπο έχουν αναλάβει και τη διοίκηση των νοσοκομείων. Οι Αμερικάνοι συνέλαβαν το γιατρό Μοχάντ Αλ Φαρτούσι και τον κράτησαν δύο μέρες (20-23 Απρίλη 2003) επειδή έκανε παραλαβές ανθρωπιστικού υλικού.

Η αποστολή των Ελλήνων φαρμακοποιών έγινε μέσω Ιορδανίας, μετείχε και ένας Ιρακινός γιατρός με ελληνικό διαβατήριο. Οι αρχές της Ιορδανίας δεν επέτρεψαν στο γιατρό να μπει στο Ιράκ διότι στο Αμάν εδρεύει μια πολιτική στρατιωτική επιτροπή των Αμερικανών που απαγορεύει να εισέρχονται στο Ιράκ άτομα ιρακινής καταγωγής που διέμεναν στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ