Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συζήτησαν την εγκατάσταση βάσεων

ΣΟΦΙΑ.--

Συζητήσεις με την ηγεσία της Βουλγαρίας είχε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής τους στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ, τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και με τον ομόλογο του Σάλομον Πασί.

Επισήμως ο Πάουελ βρέθηκε στη Βουλγαρία προκειμένου να «ευχαριστήσει» την κυβέρνηση για την υποστήριξή της στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ωστόσο, το πραγματικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η ενδεχόμενη εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία. Αλλωστε, πριν από την επίσκεψη Πάουελ, ο Αμερικανός Πρέσβης στη Σόφια Τζέιμς Παρντιού, είχε δηλώσει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα ανέκυπτε στις χτεσινές συνομιλίες. Ενώ και ο Πάουελ δήλωσε: «Μπορεί να θελήσουμε να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις σε διάφορες χώρες, οι οποίες να διευκολύνουν τη μετακίνηση των δυνάμεών μας από την Ευρώπη σε άλλα σημεία του κόσμου καθώς αλλάζει η στρατηγική του ΝΑΤΟ». Ωστόσο τόνισε ότι συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα δεν αναμένεται πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2004.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση παραχώρησε την αεροπορική βάση στο Σαράφοβο στους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ