Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΔΕΑΕ
Διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ετοιμη για συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» δηλώνει η Τεχεράνη διά στόματος Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, ενώ μια ένοπλη οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης επαναδιατύπωσε κατηγορίες περί «μυστικής κατασκευής πυρηνικής εγκατάστασης για στρατιωτικούς λόγους». Παράλληλα, η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο ένας από τους γιους του μπιν Λάντεν κατευθύνει τη δράση τμήματος της «αλ Κάιντα» από την ιρανική επικράτεια.

Την προθυμία του Ιράν να συνεργαστεί και για την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων εξέφρασε ο Μοχάμαντ Χαταμί, συμπληρώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «να εξυπηρετούνται και τα ιρανικά συμφέροντα». Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας φθάνουν το Σάββατο στο Ιράν αναμένοντας πλήρη ενημέρωση για τα πυρηνικά προγράμματα και τις εγκαταστάσεις αλλά και συζητήσεις για το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο. Η ΔΕΑΕ δε σχολίασε την καταγγελία του αντιπολιτευτικού «Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης για το Ιράν» περί κατασκευής πυρηνικής εγκατάστασης για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισφαχάν.

Παράλληλα, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντουλάχ Ραμενζανζαντέχ, χαρακτήρισε «κατασκευάσματα των ξένων μυστικών υπηρεσιών» τις πληροφορίες της «Ουάσιγκτον Ποστ» περί δράσης του ενός γιου μπιν Λάντεν για λογαριασμό της «αλ Κάιντα» μέσα από το Ιράν. Επανέλαβε ότι η Τεχεράνη έχει απελάσει χιλιάδες υπόπτους για συνεργασία με την οργάνωση και παραδέχτηκε, απλώς, ότι τα ιρανικά σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι αχανή και «δύσκολο να ελέγχονται αυστηρότατα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ