Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Παλλαϊκής εξέγερσης συνέχεια

Associated Press

ΛΑ ΠΑΣ.--

Για ώρες η πρωτεύουσα της Βολιβίας είχε παραδοθεί στο ρυθμό των διαδηλωτών. Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, ιθαγενείς, γυναίκες είχαν καταλάβει τους δρόμους της Λα Πας, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, του γνωστού πια ως Γκόνι. Ανάλογη κατάσταση παλλαϊκής εξέγερσης και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας...

Τα πάντα κυλούσαν «φυσιολογικά», όρος σχετικός όταν μία εξέγερση είναι σε εξέλιξη, όταν οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Ο τρόπος επίθεσης «δοκιμασμένος» και πριν από τρεις μέρες στην πόλη Ελ Αλτο. Τα τανκς άνοιγαν δίοδο και οι χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί πυροβολούσαν στο ψαχνό. Ο αριθμός των νεκρών στη Λα Πας, άγνωστος. Κατά το βρετανικό BBC, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκατέσσερις και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ, σύμφωνα με το Radio Erbol, o αριθμός των νεκρών στην πρωτεύουσα είναι 28 και 70 οι τραυματίες. Οσο για το συνολικό αριθμό των θυμάτων, από την έναρξη του «πολέμου του αερίου» στις 29 του Σεπτέμβρη, ξεπερνά τους 60. Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, κατά το βρετανικό BBC, στην πόλη Ελ Αλτο οι κατασταλτικές δυνάμεις προκειμένου να καταπνίξουν την εξέγερση και παρά την αιματοχυσία του Σαββατοκύριακου, συγκρούονταν με τους διαδηλωτές μέχρι να τελειώσουν τα πυρομαχικά, τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες που έφεραν!

Διαρκείς είναι οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις

Associated Press

Διαρκείς είναι οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις
Οι επικεφαλής του κινήματος, ο Φελίπε Κίσπε, ηγέτης των ιθαγενών Αϊμάρα, και ο Εβο Μοράλες, απέρριψαν την πρόταση του Γκόνι για έναρξη διαλόγου που θα διαρκέσει έως τα τέλη του χρόνου - κατά την πρόταση της κυβέρνησης - και δήλωσαν ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Γκονσάλο ντε Λοσάδα. Παράλληλα, εργάτες, αγρότες και ιθαγενείς απ' όλη τη χώρα κατευθύνονται στη Λα Πας, ενώ όλο και περισσότερα συνδικάτα προσχωρούν στη γενική απεργία... Στο πλευρό τους και οι Αργεντίνοι, που τη Δευτέρα το βράδυ διαδήλωσαν κατά χιλιάδες την αλληλεγγύη τους στον αγώνα «των Βολιβιανών αδελφών μας».

Ο ίδιος ο Βολιβιανός Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά τις διαδηλώσεις και την αποχώρηση του αντιπροέδρου και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησής του, που διαφώνησαν με τον τρόπο διαχείρισης της εξέγερσης. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Εχω πάρει πολύ στα σοβαρά την εντολή που έλαβα από το λαό», δήλωσε ο 73χρονος Ντε Λοσάδα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους υπόλοιπους υπουργούς του, την ηγεσία του στρατού και της αστυνομίας και ορισμένους ξένους πρεσβευτές και πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπίσει τον κόσμο που θέλει να διαλύσει τη δημοκρατία στη Βολιβία, καθώς «δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουμε τη δημοκρατία με μία συνδικαλιστική δικτατορία. Θα αποκαταστήσουμε την τάξη».

Οι διαδηλωτές δέχονται την «περιποίηση» των χημικών από το στρατό

Associated Press

Οι διαδηλωτές δέχονται την «περιποίηση» των χημικών από το στρατό
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που συνεχίζονταν και χτες δεκάδες συγκρούσεις μεταξύ των εξεγερμένων με στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους της Λα Πας, του Ελ Αλτο και άλλων πόλεων της Βολιβίας, ενώ ο αντιπρόεδρος, Κάρλος Μέσα, δήλωνε μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με το Ρόιτερς: «Δεν μπορώ να ανεχτώ τον αριθμό των νεκρών που προκαλεί αυτή η διαμάχη και δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση... δε δίνει σημασία στην απώλεια ζωής». Τέλος, οι περισσότεροι δήμαρχοι, κυβερνήτες επαρχιών ακόμη και η καθολική εκκλησία τάσσονται υπέρ της παραίτησης Γκόνι, προφανώς για να αποφύγουν «τα χειρότερα» για την καθεστηκυία τάξη της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ