Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Προφανής φαλκίδευση της δικαιοσύνης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Η Διεθνής Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων με έδρα τις Βρυξέλλες, κατηγορεί σε έκθεσή της, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τις αμερικανικές αρχές στο Ιράκ για «ωμή αδιαφορία» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων και για «μυστικότητα, εξαπάτηση και αλαζονεία» σχετικά με περιπτώσεις εξαφάνισης ή ακόμα και θανάτου δημοσιογράφων.

Η έκθεση βασίζεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το διάστημα Μάρτη-Απρίλη. Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρεται σε 4 κραυγαλέα αιματηρά περιστατικά. Στην επίθεση αμερικανικών δυνάμεων εναντίον αποστολής του ΙΤΝ στις 22 Μάρτη στη Βασόρα από την οποία σκοτώθηκε ένας ρεπόρτερ, ενώ ακόμη δύο αγνοούνται. Στην επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου «Παλεστάιν» στις 8 Απρίλη από την οποία σκοτώθηκαν 2 κάμεραμεν και στο βομβαρδισμό την ίδια ημέρα των γραφείων του «Αλ-Τζαζίρα» στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος. Στην επίθεση της 17ης Αυγούστου εναντίον καμέραμεν του πρακτορείου Ρόιτερς κοντά σε φυλακή των Αμερικανών στη Βαγδάτη.

Η έκθεση κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι αδιαφορεί για όλες τις υποθέσεις, δεν αναλαμβάνει ευθύνες και αγνοεί όσες μαρτυρίες δε συμπίπτουν με τη δικιά της εκδοχή των γεγονότων. Καταληκτικά σημειώνεται: «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι μετά από 6 μήνες, οι οικογένειες και οι συνάδελφοι των θυμάτων ακόμα περιμένουν πειστικές εξηγήσεις για το τι συνέβη». Μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ