Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΝΕΑ» ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συρρικνώνει την τευτλοκαλλιέργεια - κλείνει τα εργοστάσια

Φέτος η τευτλοκαλλιέργεια έπεσε στο σχεδόν μισό ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και απειλούνται άμεσα με λουκέτο τουλάχιστον δύο από τα εργοστάσια της ΕΒΖ

Τις «πικρές» επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και του κανονισμού για τη ζάχαρη, «γεύονται» από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής τους οι τευτλοπαραγωγοί και κυρίως θα τις «γευτούν» οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και όσοι σχετίζονται με την τευτλοκαλλιέργεια. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έκανε την τευτλοκαλλιέργεια ασύμφορη και πολλοί τευτλοπαραγωγοί δεν έσπειραν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη παραγωγής και πρώτης ύλης και έτσι γίνεται ορατός ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στα εργοστάσια της ΕΒΖ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο τον καταστροφικό χαρακτήρα των αποφάσεων της ΕΕ για τον τομέα της ζάχαρης, που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από τα 418.000 στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας που καλλιεργήθηκαν πέρσι, φέτος έχουν σπαρθεί γύρω 230.000 στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νομού Λάρισας, όπου τα καλλιεργούμενα στρέμματα δεν έφτασαν καν το όριο των 85.000 που είχαν δικαίωμα οι τευτλοπαραγωγοί. Καλλιεργήθηκαν μόλις 65.700 στρέμματα. Ορισμένοι τευτλοπαραγωγοί αποφασίζουν την τελευταία στιγμή να σπείρουν τεύτλα, για να μη χάσουν το 25% της αποδεσμευμένης ενίσχυσης, δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της ορίστηκε πριν λίγες βδομάδες ως περίοδος αναφοράς η τριετία 2000-2002, συν το 2006. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι οι τευτλοπαραγωγοί που η απελπισία τούς οδήγησε να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. στη Θεσσαλία στρέφονται, κυρίως, στη βαμβακοκαλλιέργεια), στις οποίες όμως επίσης δεν μπορούν να βρουν διέξοδο και βιώσιμο εισόδημα, εξαιτίας της πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τον κίνδυνο κλεισίματος εργοστασίων της ΕΒΖ επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΒΖ Χρ. Κοσκινάς. Με δηλώσεις του - που είδαν το φως της δημοσιότητας - ο Χρ. Κοσκινάς ομολογεί ότι λόγω της στέρησης πρώτης ύλης απειλείται η συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων και πως η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο λειτουργίας για όλα τα εργοστάσια από μηδενική βάση...

Κι ενώ οι επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ του κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη γίνονται, πλέον, ολοφάνερες, τα εκβιαστικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των τευτλοπαραγωγών από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΒΖ, με τη συμμετοχή κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, συνεχίζονται. Οπως αυτό της «κόντρας» του προέδρου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας Θ. Κοκκινούλη και του Χρ. Κοσκινά. Ο μεν Θ. Κοκκινούλης επιρρίπτει ευθύνες για θέματα διαχείρισης στον Χρ. Κοσκινά, ζητώντας την παραίτησή του και ο δε Χρ. Κοσκινάς τα βάζει με τον Θ. Κοκκινούλη. Ομως και οι δύο, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά, δε λένε κουβέντα για τις εξευτελιστικές τιμές του προϊόντος που καθιστούν ασύμφορη την καλλιέργεια, ούτε αναφέρονται στην αιτία του προβλήματος, δηλαδή την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που πιστά και απαρέγκλιτα εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εκτός των άλλων η κυβέρνηση της ΝΔ αν πραγματικά δε θέλει να κλείσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ, ας δώσει εθνικές ενισχύσεις ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να παράγουν οι τευτλοπαραγωγοί. Ολα τ' άλλα επικοινωνιακά κόλπα, είναι εκ του πονηρού.

Η ΠΑΣΥ έγκαιρα είχε ενημερώσει τους τευτλοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης για τη θύελλα που έρχεται, καλώντας τους να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους αγρότες, με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με στόχο ν' ανατρέψουν τη νέα ΚΑΠ και τους κανονισμούς της. Επιπλέον, τους κάλεσε, μέσα απ' αυτούς τους αγώνες, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών, επισημαίνοντας ότι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθεί η πρέπουσα απάντηση καταδίκης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι ερχόμενες τοπικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ